Κόσμος|29.07.2024 19:29

Τραμπ: Ανατροπή με τον 20χρονο που επιχείρησε να τον δολοφονήσει - Ελεύθεροι σκοπευτές τον είχαν δει περίπου 2 ώρες πριν

Newsroom

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για τον επίδοξο δολοφόνο του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του.

Οι αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, φαίνεται πως είχαν εντοπίσει τον Τόμας Κρουκς πάνω από 90 λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεση από την οροφή αποθήκης σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το σημείο όπου είχε στηθεί η εξέδρα για την ομιλία του Τραμπ.

Το παραπάνω σημαίνει πως ο δράστης είχε εντοπιστεί τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από ό,τι έχουν πει οι αρμόδιοι για τη φύλαξη του χώρου. Το ABC News μεταδίδει ότι αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση γραπτών μηνυμάτων μεταξύ μελών της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Beaver County Emergency Service Unit.

Αν και μέχρι στιγμής ξέραμε πως ο Κρουκς είχε εντοπιστεί μια ώρα πριν την απόπειρα δολοφονίας, όταν πολίτες τον είχαν δει και είχαν ενημερώσει τις Αρχές. Από τα μηνύματα που έρχονται τώρα στο «φως» αποδεικνύεται πως ο 20χρονος είχε πληροφορίες για την παρουσία των δυνάμεων επιβολής του νόμου -όπως είχαν κι εκείνοι.

Στις 16:19 (τοπική ώρα) ελεύθερος σκοπευτής έστειλε μήνυμα σε δύο άτομα που ήταν στον δεύτερο όροφο αποθήκης και παρατηρούσαν τον χώρο, λέγοντας ότι αφήνει το πόστο του. Καθώς έφευγε παρατήρησε έναν νεαρό και έγραψε στους συναδέλφους του: «Να ξέρετε ότι κάποιος μας ακολούθησε, πάρκαρε δίπλα στα αυτοκίνητά μας και κρύφτηκε».

Περίπου στις 17:10 ο Κρουκς βρισκόταν κάτω από τους σκοπευτές που ήταν μέσα στην αποθήκη κτιρίου της AGR International, στην οροφή του οποίου ανέβηκε τελικά ο 20χρονος από όπου και πυροβόλησε τον Τραμπ. Μάλιστα, ένας από τους σκοπευτές τον έβγαλε φωτογραφίες και τις έστειλε σε ομαδική συνομιλία στις 17:38.

Ένας από τους αξιωματικούς αυτής της Υπηρεσίας έγραψε ότι θα έπρεπε να πουν στις Μυστικές Υπηρεσίες για το ύποπτο άτομο καθώς τους είχε ανησυχήσει το σημείο στο οποίο τον είχαν δει.

«Το παιδί ελέγχει το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε», αναφέρει μήνυμα. «Τον είδα να κοιτάζει προς την εξέδρα. Εάν θέλετε να ειδοποιήσετε τους ελεύθερους σκοπευτές των Μυστικών Υπηρεσιών να έχουν το νου τους. Τον έχασα από τα μάτια μου».

Η απόπειρα δολοφονίας έγινε 38 λεπτά αργότερα. Ο Κρουκς έπεσε νεκρός από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ο Τραμπ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας

Ο Τραμπ συμφώνησε να δώσει κατάθεση ως θύμα, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωστοποίησε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός πράκτορας που είναι επικεφαλής στο γραφείο του FBI στο Πίτσμπουργκ.

«Θέλουμε να μάθουμε τη δική του πλευρά», πρόσθεσε.

Το FBI επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος χτυπήθηκε από σφαίρα «είτε ολόκληρη είτε διαλυμένη σε θραύσματα».

Κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αξιωματούχοι του FBI είπαν ότι δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει ποιο ήταν το κίνητρο του Τόμας Κρουκς. Είπαν όμως ότι ο 20χρονος είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προηγούμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο τον περασμένο Μάιο.

Αναζήτησε επίσης πληροφορίες για εκλεγμένους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του νυν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το FBI, ο δράστης έκανε το 2023 περισσότερες από 25 διαφορετικές διαδικτυακές αγορές που σχετίζονταν με πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Το 2024 αγόρασε επίσης έξι πρόδρομα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι είχε κάποιον συνεργάτη στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

Ντόναλντ ΤραμπFBIαπόπειρα δολοφονίαςειδήσεις τώραΗΠΑ