Κόσμος|30.07.2024 20:21

Σάλος με τον Μακρόν: Δείπνο στον Κάρολο «βούλιαξε» τον προϋπολογισμό - 475.000 ευρώ για μπλε αστακό και ροζ μακαρόν

Newsroom

Τεράστια ήταν τα έξοδα της γαλλικής προεδρίας το 2023, που είχαν ως αποτέλεσμα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, όπως αποκαλύπτει το POLITICO. Το «παρακμιακό» δείπνο που έγινε στο παλάτι των Ηλυσίων της Γαλλίας για τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολο Γ‘, ώθησε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα υψηλό έλλειμμα-ρεκόρ πέρυσι.

Η αγάπη της Γαλλίας για τις μεγαλοπρεπείς χειρονομίες και τα πλούσια γεύματα αποτυπώνεται πλήρως στις σελίδες ενός καταδικαστικού ετήσιου ελέγχου του προϋπολογισμού των Ηλυσίων, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Cour des Comptes, το ανώτατο ελεγκτικό ίδρυμα της Γαλλίας, γράφει το POLITICO.

Οι δαπάνες των Ηλυσίων, οι οποίες περιλαμβάνουν τα έξοδα που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του προέδρου, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση της περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ.

475.000 ευρώ για μπλε αστακό, ροζ μακαρόν και κρασί

Μεταξύ των κυριότερων αιτιών του ελλείμματος ήταν δύο πολυτελή κρατικά δείπνα, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον βασιλιά Κάρολο Γ'.

Ο Μακρόν φιλοξένησε τον επικεφαλής του βρετανικού κράτους τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλλίες, την ιστορική έδρα της γαλλικής μοναρχίας, σε μια γιορτή με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι καλεσμένοι απόλαυσαν μπλε αστακό και ροζ μακαρόν, κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ -εκ των οποίων πάνω από 165.000 ευρώ για catering και πάνω από 40.000 ευρώ για κρασί (συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Chateau Mouton Rothschild του 2004) και άλλα ποτά.

Οι εξωτερικοί caterers και διακοσμητές οδήγησαν σε εκτίναξη του κόστους για δεξιώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός των Ηλυσίων, όπως συνέβη με τον Κάρολο Γ' αλλά και τον Μόντι, ο οποίος είχε μεταβεί στο Λούβρο, όπου του έδειξε ο ίδιος ο Μακρόν μερικά από τα αριστουργήματα του πιο επισκέψιμου μουσείου της Γαλλίας -κάτι που κόστισε πάνω από 400.000 ευρώ!

Πάνω από 800.000 ευρώ έγιναν... καπνός λόγω ακυρώσεων ταξιδιών

Το Ελεγκτικό Ίδρυμα της Γαλλίας αναγνώρισε και ορισμένες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα των Ηλυσίων σε συγκεντρώσεις για «κοκτέιλ», με λιγότερα από 100 άτομα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγόρησε επίσης τη γαλλική προεδρία για τις ανεπαρκείς ικανότητες προγραμματισμού των ταξιδιών της, υπογραμμίζοντας την απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 ταξιδιών για τα οποία δεν υπήρχε επιλογή για επιστροφή χρημάτων. Μόνο ένα προγραμματισμένο αλλά τελικά ακυρωθέν ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023 οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ!

Απαντώντας για τα ποσά που προκύπτουν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το Ελιζέ δήλωσε: «Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους».

Βασιλιάς Κάρολοςειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλία