Κόσμος|30.07.2024 21:28

Λίβανος: Αναφορές για χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

Newsroom

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη ακούστηκε από τα νότια προάστια της Βηρυτού και πυκνός καπνός υψωνόταν από την περιοχή αυτή που θεωρείται προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη του χτυπήματος που είχε ως στόχο ανώτερο διοικητή της οργάνωσης, ο οποίος επέζησε.

Ωστόσο από το χτύπημα σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 7. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο έναν υψηλόβαθμο διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος επέζησε. Άλλη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα», γεγονός που επιβεβαίωσαν επίσημα λίγη ώρα μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.

Υπενθυμίζεται ότι 12 παιδιά σκοτώθηκαν και πάνω από 40 άλλοι τραυματίστηκαν κατά την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου στα Υψίπεδα του Γκολάν, σε μία από τις φονικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Ποιος είναι ο στόχος του ισραηλινού χτυπήματος

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο διοικητής της Χεζμπολάχ που έγινε στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής αναφέρεται ότι είναι ο Fuad Shukr, επίσης γνωστός ως Hajj Mohsin, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Ο Shukr είχε κατονομαστεί από τις IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ. Καταζητείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό.

ειδήσεις τώραΛίβανοςΧεζμπολάχΙσραήλΒηρυτός