Κόσμος|30.07.2024 22:11

Μεσανατολικό: Παγκόσμια ανησυχία για γενίκευση της σύγκρουσης μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos
Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό/AP Photos

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, με στόχο έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε 12 παιδιά το Σαββατοκύριακο στα υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF.

Πρόκειται για ένα χτύπημα που εντείνει τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, ενώ το έχουν ήδη καταδικάσει το Ιράν και η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν το φόβο πως ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν είναι αναπόφευκτος.

Τι συνέβη

Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου λίγο πριν από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα και καπνός φαινόταν να υψώνεται από την περιοχή που επλήγη, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Οι IDF πραγματοποίησαν στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό, κατά του διοικητή που ευθύνεται για τη δολοφονία των παιδιών στο Ματζτάλ Σαμς και τη δολοφονία πολλών επιπλέον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ποιος ήταν ο στόχος των Ισραηλινών

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο διοικητής της Χεζμπολάχ που έγινε στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής αναφέρεται ότι είναι ο Fuad Shukr, επίσης γνωστός ως Hajj Mohsin, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Ο Shukr είχε κατονομαστεί από τις IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ. Καταζητείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό.

Πάντως, όπως ανέφερε η Χεζμπολάχ, ο Shukr φαίνεται πως επέζησε του χτυπήματος. Αντιθέτως, από την επιδρομή σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν 7 άτομα.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Η πόλη είχε προετοιμαστεί για μια επίθεση σε αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτες το Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, η οποία σκότωσε 12 παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για την επίθεση. Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας παγκόσμιας διπλωματικής προσπάθειας για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να πλήξει τη Βηρυτό ή τις λιβανέζικες υποδομές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κλιμάκωση σε πλήρη σύγκρουση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί «σκληρή» απάντηση και η επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε έναν πολίτη στο βόρειο Ισραήλ την Τρίτη είναι πιθανό να έχει αυξήσει την πολιτική πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ για ένα ισχυρό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αμερική κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο ή να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Lammy, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι τα γεγονότα ήταν «ταχέως εξελισσόμενα» και ότι οι Βρετανοί πολίτες συμβουλεύονται «να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να μην ταξιδέψουν στη χώρα».

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει τις πτήσεις προς τη Βηρυτό. Η ελληνική Aegean Airlines και η γερμανική Condor ήταν οι τελευταίες που ανέστειλαν τα δρομολόγια, μαζί με άλλες όπως η Royal Jordanian, η Air France και η Lufthansa.

«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος»

Ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Αμερικανοί διπλωμάτες προέτρεπαν σε αυτοσυγκράτηση και τα δύο μέρη, στέλνοντας τα μηνύματά τους στη Χεζμπολάχ μέσω μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου.

«Ενώ έχουμε δει μεγάλη δραστηριότητα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, παραμένουμε ανήσυχοι για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης σε μια πλήρη μάχη. Και δεν πιστεύω ότι μια μάχη είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο Όστιν. «Θα θέλαμε να δούμε τα πράγματα να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο».

Ο Όστιν μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες ασφαλείας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τους Φιλιππινέζους ομολόγους τους.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

ειδήσεις τώραΛίβανοςΙσραήλΧεζμπολάχβομβαρδισμός