Κόσμος|31.07.2024 07:00

Ισμαήλ Χανίγια: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς - Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Newsroom

«Μπαρούτι» μυρίζει η Μέση Ανατολή με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, μετά και τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο την Τρίτη. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε με πύραυλο στην κατοικία του στην Τεχεράνη μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αλλάζει ριζικά την κατάσταση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι έβλεπαν στο πρόσωπο του Χανίγια όχι μόνο ως τον πολιτικό επικεφαλής της Χαμάς αλλά και ως τον ηγέτη των διαπραγματεύσεων που ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη».

«Δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο κίνημα.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο 62χρονος γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα. Καθώς η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία, ο Χανίγια αναρριχήθηκε στις τάξεις της. Διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006.

Το 2017 αναδείχθηκε αρχηγός της ομάδας – και αμέσως μετά ονομάστηκε «ειδικά χαρακτηρισμένος παγκόσμιος τρομοκράτης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί χρόνια συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας.

Μέση ΑνατολήειδήσειςΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραΙσμαήλ Χανίγια