Κόσμος|31.07.2024 08:18

Ισμαήλ Χανίγια: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε – Οι ΗΠΑ τον χαρακτήριζαν τρομοκράτη

Newsroom

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την Τρίτη, ήταν για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς και εξέχον μέλος της οργάνωσης από το 1980.

Ο 62χρονος Χανίγια διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της Παλαιστίνης - διορίστηκε το 2006, αλλά παύθηκε έναν χρόνο μέτα, όταν η Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μία εβδομάδα αιματηρών επεισοδίων.

Εκλέχθηκε επικεφαλής της Χαμάς το 2017 και το 2018 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.

«Ευχαριστώ τον Θεό που μας χάρισε την τιμή του μαρτυρίου τους»

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Χανίγια έχασε τρεις γιους και τέσσερα εγγόνια σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Μιλώντας στο Αl Jazeera, ο ηγέτης της Χαμάς επιβεβαίωσε τότε τη δολοφονία και είπε ότι οι νεκροί γιοι είναι οι Χαζέμ, Αμρί και Μοχαμάντ.

«Το αίμα των γιων μου δεν είναι πιο αγαπητό από το αίμα του λαού μας», είπε, αμέσως μετά τον θάνατο των τριών από τα 13 παιδιά του, ενώ ευχαρίστησε τον Θεό για το δώρο που του έκανε να γίνουν μάρτυρες τα παιδιά του: «Ευχαριστώ τον Θεό που μας χάρισε την τιμή του μαρτυρίου τους».

Ο Χανίγια είπε στο Al Jazeera ότι τα παιδιά του επισκέπτονταν συγγενείς για τη γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού στο στρατόπεδο Shati στη βόρεια Γάζα όταν έγιναν στόχος. Ο αρχηγός της Χαμάς αποδοκίμασε αυτό που περιέγραψε ως ωμότητα του Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν θα υποχωρήσουν εάν στοχοποιηθούν οι οικογένειες και τα σπίτια τους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο εγκληματίας εχθρός οδηγείται από το πνεύμα της εκδίκησης και το πνεύμα της δολοφονίας και της αιματοχυσίας και δεν τηρεί κανένα πρότυπο ή νόμο», είπε ο Χανίγια, προσθέτοντας ότι 60 μέλη της οικογένειάς του έχουν σκοτωθεί από το έναρξη του πολέμου.

νεκρόςΙσμαήλ ΧανίγιαΤεχεράνηΧαμάςειδήσειςειδήσεις τώρα