Κόσμος|31.07.2024 10:00

Ποιος είναι ο διοικητής της Χεζμπολάχ που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε: Τα όπλα και η επικήρυξη

Newsroom

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός του επιχειρησιακού τομέα της Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, έπεσε νεκρός σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «ο υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο.

Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο Twitter, οι IDF ανέφεραν ότι ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και κατηγορείται για τη δολοφονία 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, καθώς και για πολλές άλλες δολοφονίες Ισραηλινών και ξένων υπηκόων.

Ποιος ήταν ο Σουκρ

Ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στο στρατηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα.

Μία γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό

Τρεις άμαχοι —μια γυναίκα και δυο παιδιά— σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατά τον ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ, αξιωματούχο της Χεζμπολά, σιιτικού κινήματος προσκείμενου στο Ιράν. Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως επέζησε ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως είναι νεκρός. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.

Επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φουάντ Σουκρ διαδραμάτισε «ρόλο κλειδί» στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία», όπως επίσης και στην επίθεση του 1983 η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 241 αμερικανούς πεζοναύτες στη Βηρυτό.

Το 2017, η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε πως προσέφερε μεγάλη αμοιβή για πληροφορίες που θα επέτρεπαν να εντοπιστούν δυο ηγέτες της Χεζμπολά· ο ένας από τους δύο ήταν ο Φουάντ Σουκρ.

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση στον Λίβανο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, αν όχι πόλεμο σ’ όλη την περιοχή, γίνονται ολοένα εντονότερες.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκαρί δήλωσε αργά το βράδυ ότι «η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Χεζμπολά κι οι βάρβαρες επιθέσεις της οδηγούν τον λαό του Λιβάνου και όλης της Μέσης Ανατολής σε μεγαλύτερη κλιμάκωση».

ειδήσεις τώραΜέση ΑνατολήειδήσειςΧεζμπολάχΙσραήλ