Κόσμος|31.07.2024 11:48

Ισμαήλ Χανίγια: «Κατάπτυστη» χαρακτηρίζει ο Ερντογάν τη δολοφονία - «Σιωνιστική βαρβαρότητα»

Μαρία Ζαχαράκη

Με έντονα καυστικό τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε απερίφραστα την «προδοτική» -όπως τη χαρακτήρισε- δολοφονία του βασικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «κατάπτυστη απόπειρα» υπονόμευσης της παλαιστινιακής υπόθεσης και της αντίστασης στη Γάζα, συνδέοντας την με τις προηγούμενες επιθέσεις εναντίον άλλων ηγετικών προσωπικοτήτων από τη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η «σιωνιστική βαρβαρότητα» δεν θα επιτύχει τους σκοπούς της και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο και την ανθρωπότητα να σταθούν ισχυρά ενάντια στην τρομοκρατία του Ισραήλ. Υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους, δουλεύοντας για την δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, βασισμένο στα σύνορα του 1967. Με λόγια γεμάτα θρησκευτικές αναφορές, ο Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Η ανάρτηση του Ερντογάν

«Καταδικάζω σθεναρά την προδοτική δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη», έγραψε στο λογαριασμό του στο Χ ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι μια κατάπτυστη απόπειρα υπονόμευσης της παλαιστινιακής υπόθεσης, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων αδελφών μας.

Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων εναντίον του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντουλαζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος- ωστόσο, η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να επιτύχει ξανά τους σκοπούς της, όπως έκανε μέχρι σήμερα. Με την ισχυρή στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, πρώτα ο Αλλάχ, ο διωγμός και η γενοκτονία στη Γάζα, ειδικά η τρομοκρατία του Ισραήλ στην περιφέρειά μας, σίγουρα θα τελειώσει και η περιοχή μας και ο κόσμος θα ζήσουν σε ειρήνη.

Για το σκοπό αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας με όλα μας τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις. Με βάση τα σύνορα του 1967, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο.

Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον ουρανό και τη δόξα Του».

Φιντάν: «Αγαπημένος αδελφός ο Χανίγια»

Με πολιτική καταγγελία κατά του Ισραήλ καταδίκασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς. Περιγράφοντας τον Χανίγια ως «αγαπημένο αδελφό» και «σύμβολο της ένδοξης παλαιστινιακής αντίστασης» ο Φιντάν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας στη στήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Έμαθα με βαθιά θλίψη ότι ο αγαπημένος μου αδελφός Ισμαήλ Χανίγια μαρτύρησε στο Ιράν. Αφιέρωσε τη ζωή του στην παλαιστινιακή υπόθεση και στο να φέρει ειρήνη και ηρεμία στην Παλαιστίνη. Είμαστε μάρτυρες των πρόσφατων προσπαθειών του για κατάπαυση του πυρός. Ακόμη και όταν τα μέλη της οικογένειάς του σφαγιάστηκαν από το Ισραήλ, δεν έχασε ποτέ την πίστη του στην ειρήνη. Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ένα πρόσωπο που έγινε σύμβολο της ένδοξης παλαιστινιακής αντίστασης. Η λατρευτή του μνήμη του θα συνεχίσει να είναι ζωντανή στη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού. Είθε ο Αλλάχ να τον συγχωρέσει, είθε η θέση του να είναι στον ουρανό».

Μπαϊρακτάρ: «Νικητής θα είναι αργά ή γρήγορα ο καλός λαός»

Ο γαμπρός του Ερντογάν και παραγωγός μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, θρηνεί για τη δολοφονία του Χανίγια ρίχνοντας μερικά "αντιιμπεριαλιστικά" συνθήματα.

«Έμαθα με θλίψη ότι ο Ισμαήλ Χανίγια, μια από τις ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες της παλαιστινιακής αντίστασης, μαρτύρησε ως αποτέλεσμα μιας προδοτικής και απάνθρωπης δολοφονίας. Η παλαιστινιακή αντίσταση, η οποία έχει μεγαλώσει στις καρδιές όλων των λαών του κόσμου, θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στους βάρβαρους Σιωνιστές. Νικητής θα είναι αργά ή γρήγορα ο καλός λαός. Είθε ο Θεός να ευλογήσει το μαρτύριό του. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, στον αδελφό παλαιστινιακό λαό, στον ισλαμικό κόσμο και σε όλη την ανθρωπότητα που αντιστέκεται στα ατσάλινα γρανάζια του ιμπεριαλισμού. Μια μέρα όλα τα γρανάζια θα σπάσουν...», έγραψε στο Χ.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσμαήλ ΧανίγιαΤουρκίαΙράνειδήσεις τώραειδήσεις