Κόσμος|01.08.2024 08:00

Ουκρανία: Τα πρώτα F-16 έφτασαν - Πάνω από 100 θέλει το Κίεβο

Newsroom

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και τον λιθουανό υπουργό Εξωτερικών. Το Κίεβο ζητούσε επίμονα εδώ και πολλούς μήνες πολέμου τα μαχητικά από τη Δύση ώστε να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της, που έχει υποστεί απώλειες τα δυόμισι χρόνια του πολέμου με τη Ρωσία.

Τα F-16 (της Lockheed Martin) βρίσκονταν ψηλά στον κατάλογο των όπλων που ζητούσε η ουκρανική κυβέρνηση να της προμηθεύσουν οι σύμμαχοί της, λόγω των δυνατοτήτων τους και της ευρείας διεθνούς διαθεσιμότητάς τους. Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων, εφοδιασμένο με πυροβόλο 20 χιλιοστών, μπορεί να αξιοποιεί πολύ ευρύ φάσμα όπλων.

«Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό»

«F-16 στην Ουκρανία. Κάτι αδύνατο που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό», ανέφερε με ικανοποίηση ο λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις μέσω X.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ακόμα σχολιάσει την είδηση.

Πάνω από 100 αεροσκάφη θέλει το Κίεβο

Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 16 μαχητικά του τύπου, η Ολλανδία άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6. Η κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία «συνασπισμού» για την προμήθεια των αεροσκαφών στο Κίεβο. Συνολικά, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να της παραδοθούν πάνω από 100, ώστε να ανακτηθεί όπως λέει η υπεροχή στους αιθέρες.

Δεκάδες χειριστές και μέλη του προσωπικού εδάφους εκπαιδεύονται από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε —συγκριτικά μικρό— στόλο αεριωθούμενων της σοβιετικής εποχής στον πόλεμο ως τώρα και το Κίεβο θεωρεί την προμήθεια των F-16 ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Αναλυτές και αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως από μόνα τους, τα F-16 δεν θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου, που ξέσπασε όταν εισέβαλαν ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

ΡωσίαΟυκρανίαF-16ειδήσεις τώραπόλεμος