Κόσμος|01.08.2024 09:00

Ισμαήλ Χανίγια: Μετά τον θάνατό του, ο Ερντογάν «πρωταγωνιστεί» στο Παλαιστινιακό - Τι σημαίνει η επίσκεψη Αμπάς στην Άκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» - όπως την χαρακτήρισε - του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι η χώρα, που έχει φιλοξενήσει τον Χανίγια πολλές φορές στο παρελθόν και ετοιμάζεται για αποφασιστικές ενέργειες. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε πει ότι θα στηρίξει και στρατιωτικά τους Παλαιστίνιους ενισχύοντας έτσι την ήδη ξεκάθαρη και έμπρακτη θέση της υπέρ της Χαμάς.  

Αναλαμβάνει τον ρόλο του «προστάτη» των Παλαιστινίων

Πέρα από την έντονη καταδίκη, ο Ερντογάν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγο και τα παιδιά του Χανίγια εκφράζοντας τη θλίψη του για τη δολοφονία του Χανίγια. Και το φρόντισε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος να το ανακοινώσει δημόσια για να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα. Με λόγια γεμάτα θρησκευτικές και ηθικές αναφορές, ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να φανεί ο προστάτης των Παλαιστινίων.

Επίσκεψη Αμπάς στην Τουρκία

Παράλληλα, η ανακοίνωση του διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 14-15 Αυγούστου για να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική βουλή. Μια κίνηση που δείχνει την προθυμία της Τουρκίας να αναλάβει ενεργό ρόλο στο Παλαιστινιακό.

Αυτή η στάση της Τουρκίας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία τη στιγμή που το Ιράν αποδεικνύεται αδύναμο πια μετά τη μεγάλη αυτή «τρύπα» ασφαλείας που το εξέθεσε διεθνώς. Πολλοί χρήστες στα social media της Τουρκίας αντέδρασαν κατά της Τεχεράνης. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι το Ιράν «πούλησε τον Χανίγια»  και άλλοι κατηγόρησαν το Ιράν ότι είναι μια «χάρτινη τίγρις». Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η παλαιστινιακή υπόθεση χρειάζεται μία ισχυρή, αξιόπιστη υποστήριξη,  την οποία φαίνεται πρόθυμη να αναλάβει η Άγκυρα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΙσμαήλ Χανίγιαειδήσεις