Κόσμος|01.08.2024 17:51

Μέση Ανατολή: 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή εν μέσω φόβων για γενικευμένο πόλεμο

Newsroom

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, και του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Η εφημερίδα επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου για αυτή την πληροφορία.

Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή

Τα πλοία που έστειλαν οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, συνοδευόμενα από διάφορα σκάφη και μια αμφίβια ομάδα τριών πλοίων με πάνω από 4.000 πεζοναύτες και ναύτες. Επίσης, αντιτορπιλικά έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

Οι ΗΠΑ ανακατεύθυναν επίσης πολεμικά πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου στόχευαν να αποτρέψουν επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από την Τεχεράνη σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που χρησιμοποιούν πυραύλους και drones για να χτυπήσουν εμπορικά πλοία.

Ζητά αποκλιμάκωση ο Μπλίνκεν

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε «όλες τις πλευρές» στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση και να επιτύχουν «επειγόντως» κατάπαυση πυρός στη Γάζα, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω συγκρούσεις μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης: «Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, η περιοχή είναι αυτή τη στιγμή σε μια πορεία προς περισσότερες συγκρούσεις, βία, δεινά και ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να σπάσει αυτός ο κύκλος και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση πυρός επί της οποίας εργαζόμαστε». Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μογγολία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί αυτό «κυρίως ότι όλες οι πλευρές συνομιλούν, ότι απέχουν από μέτρα που οδηγούν σε κλιμάκωση, ότι βρίσκουν λόγους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, και όχι λόγους για να την καθυστερούν ή να την απορρίψουν».

Όπως και την προηγούμενη ημέρα στη Σιγκαπούρη, ο Μπλίνκεν απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τον θάνατο του Χανίγια και απέφυγε να κάνει «εικασίες» για το πώς αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, στην οποία οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να επιτύχουν εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι δεν είναι μόνο εφικτή αλλά ότι πρέπει και να επιτευχθεί».

«Είναι επείγον όλες οι πλευρές να κάνουν τις σωστές επιλογές τις επόμενες ημέρες, διότι οι επιλογές αυτές θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να παραμείνει κανείς αυτή την πορεία βίας, ανασφάλειας, δεινών, ή να κατευθυνθεί προς κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό και πολύ καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», σημείωσε.

ΗΠΑΜέση ΑνατολήΧούτιΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΑντονι Μπλίνκεν