Κόσμος|02.08.2024 06:24

Τουρκικά πυρά κατά πάντων για τη δολοφονία Χανίγια: Προδοσία από την πλευρά του Ιράν βλέπει η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Αυστηρές προφυλάξεις από καιρό είχε λάβει η Τουρκία για την προστασία του Ισμαήλ Χανίγια κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία, καθώς ήταν ο νούμερο ένα στόχος του Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χαμάς ήταν ο άνθρωπος-κλειδί για διαπραγματεύσεις, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων.

Μάλιστα, μετά τις απειλές της ισραηλινής Shin Bet ότι θα εξοντώσει ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο, ο αρχηγός της MIT, Ιμπραχίμ Καλίν, επικοινώνησε προσωπικά με τον διευθυντή της Shin Bet και του είπε ξεκάθαρα: «Μην τολμήσεις. Ούτε να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Οι προειδοποιήσεις και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο σε προειδοποιήσεις. Η MIT και το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν επανειλημμένες επιχειρήσεις κατά της Μοσάντ, καταστρέφοντας τα κύτταρά της στη χώρα και διασφαλίζοντας την ασφάλεια του Χανίγια και άλλων μελών της Χαμάς. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία ήταν όχι μόνο ο υποστηρικτής αλλά και ο προστάτης της Χαμάς.

Για το λόγο αυτό στην Τουρκία εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας την αδυναμία του Ιράν να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Παλαιστίνιου ηγέτη. Η δολοφονία αυτή δείχνει, για την Τουρκία, ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχει διεισδύσει βαθιά στην καρδιά του Ιράν και δείχνει την αδυναμία της Τεχεράνης να προστατεύσει ακόμη και τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Χαμάς. Την ίδια ώρα ακούγεται έντονα η ανάμειξη της Αμερικής στις δολοφονίες και ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για αυτές τις ενέργειες όσο ο Νετανιάχου ήταν στην Ουάσιγκτον.

«Βλέπουν» προδοσία από το Ιράν

Η Άγκυρα πιστεύει επίσης ότι η δολοφονία του Χανίγια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς υποστήριξη από το εσωτερικό του Ιράν. Η δολοφονία σε ένα από τα ασφαλή σπίτια των Φρουρών της Επανάστασης δείχνει προδοσία από το εσωτερικό.

Η Άγκυρα θέτει όλα αυτά τα ερωτήματα δημοσίως γιατί θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προστάτη της Χαμάς, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το Ιράν και το Κατάρ.

Στο μεταξύ, πορείες σε όλη την Τουρκία προγραμματίζονται στις 3 Αυγούστου για τον Ισμαήλ Χανίγια.

ΙσραήλΧαμάςΜέση Ανατολήειδήσεις τώραΤουρκία