Κόσμος|02.08.2024 13:29

Ισμαήλ Χανίγια: Ο Ερντογάν «προσέχει» την οργή της Δύσης αλλά οργανώνεται διαμαρτυρία στην Αγία Σοφία

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία κήρυξε μονοήμερο εθνικό πένθος για τον αποθανόντα ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ωστόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παραστεί σήμερα, Παρασκευή, στην κηδεία του στο Κατάρ, παρά την αμέριστη στήριξη που δείχνει στην οργάνωση αλλά την προσωπική σχέση που είχαν.

Ο Ερντογάν παρά τη ρητορική του κινείται προσεκτικά, δεν θέλει να προκαλέσει την οργή της Δύσης με το να παραστεί στην κηδεία του Νο1 εχθρού του Ισραήλ.

Επομένως, στην κηδεία του θα παραστούν μόνο τρεις υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμά, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία – Και μπροστά από την Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, αύριο, Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν πορείες διαμαρτυρίας σε όλη την Τουρκία και μπροστά από την Αγία Σοφία για τη δολοφονία Χανίγια, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του ηγέτη της Χαμάς, πριν πεθάνει. Θέλημά του ήταν να συγκεντρωθούν στις πλατείες αύριο όλοι οι μουσουλμάνοι ως ένδειξη υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Καλά κρατεί η κόντρα Τουρκίας – Ισραήλ

Την ίδια ώρα, και η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ καλά κρατεί.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διέταξε να κληθεί ο Τούρκος επιτετραμμένος μετά την υποστολή της σημαίας στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ μεσίστια: «Αν οι εκπρόσωποι της πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν τον αρχιτρομοκράτη Χανίγια - μπορούν να πάνε στην Τουρκία και να τον θρηνήσουν μαζί με τον Ερντογάν», ανέφερε.

Δημοσιεύματα για στόχους της Μοσάντ στην Τουρκία 

Και την ίδια ώρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα συνεχίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια κατασκοπείας.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρόμοιες δολοφονίες με αυτές του ηγέτη της Χαμάς επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και στην Τουρκία από τη Μοσάντ.

Ωστόσο, με επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας, οι πυρήνες της Μοσάντ στη χώρα διαλύθηκαν. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Μοσάντ συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με άτομα που υποστηρίζουν τη Χαμάς και σχεδίαζε να διαπράξει εγκλήματα όπως δολοφονίες, απαγωγές και εκβιασμούς στην Τουρκία.

Η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ετοίμασε μάλιστα κατηγορητήριο εναντίον 57 ατόμων, που φέρεται να έδιναν πληροφορίες στη Μοσάντ.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για «απόκτηση πληροφοριών που πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς κατασκοπείας».

ΙσραήλΤουρκίαΧαμάςειδήσεις τώραΙσμαήλ ΧανίγιαΙράν