Κόσμος|02.08.2024 22:21

Γιατί ο Πούτιν πιστεύει ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την ανταλλαγή κρατουμένων;

Newsroom

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πολύ σπάνια πηγαίνει κατ' ιδίαν να υποδεχθεί ανθρώπους στο αεροδρόμιο. Αλλά, το βράδυ της Πέμπτης ήταν εκεί: Στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας για να συναντήσει και να χαιρετήσει τους Ρώσους των οποίων την απελευθέρωση εξασφάλισε από ξένες φυλακές, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Από το αεροπλάνο βγήκαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, μυστικοί πράκτορες και ένας καταδικασμένος δολοφόνος.

«Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στην πατρίδα!», τους είπε. Όλοι μπορούσαν να καταλάβουν ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι έχει κάτι να γιορτάσει, όπως γράφει το BBC.

Κόκκινο χαλί, τιμητική φρουρά και αγκαλιές από τον Πούτιν

Για τους Ρώσους που επέστρεψαν υπήρχε υποδοχή με κόκκινο χαλί και τιμητική φρουρά. Υπήρχαν ανθοδέσμες και -για μερικούς- αγκαλιές από τον πρόεδρο. Ο Πούτιν αγκάλιασε τον Βαντίμ Κρασίκοφ, τον εκτελεστή της FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός γεωργιανής καταγωγής Τσετσένου αντιφρονούντα.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε σε όλους κρατικά βραβεία.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία», συνέχισε. «Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και το καθήκον σας προς την πατρίδα σας, η οποία δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή».

Υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα που εκπέμπει αυτή τη στιγμή ο φιλοκρεμλινικός Τύπος: καλό ξεμπέρδεμα σε όσους η Ρωσία απελευθέρωσε από τις φυλακές της και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό...

«Οκτώ Ρώσοι που είχαν φυλακιστεί σε χώρες του ΝΑΤΟ επέστρεψαν στην πατρίδα σε ανταλλαγή με άτομα που δρούσαν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας», αναφέρει η κυβερνητική εφημερίδα.

Αναφερόμενη στους αντιφρονούντες που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα, η Komsomolskaya Pravda ισχυρίζεται ότι «εγκατέλειψαν την πρώην πατρίδα τους και επέστρεψαν σε αυτούς που τους προσέλαβαν».

 «Αν σας στείλουμε σε αποστολές και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω»

Όλα αυτά βοηθούν τις Αρχές να πείσουν τον ρωσικό λαό ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια επιτυχία για το Κρεμλίνο...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη για τη Μόσχα. Πήρε αυτό που ήθελε... πήρε πίσω τους πράκτορές του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν το νούμερο 1 στη λίστα των επιθυμιών του, τον Κρασίκοφ. Οι γερμανικές Αρχές δεν ήταν πρόθυμες, αρχικά, να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, για τον οποίο ένα γερμανικό δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών Αρχών.

Αυτή η απροθυμία μετριάστηκε καθώς διαμορφώθηκε μια ευρύτερη συμφωνία.

Αλλά γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ και να τον φέρει στην πατρίδα του; Οι ρωσικές εφημερίδες δίνουν μια ιδέα.

«Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!», δηλώνει η φιλοπουτινική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: «Αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω».

ειδήσεις τώραΜόσχαΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν