Κόσμος|03.08.2024 09:45

Όλα τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Το τρίγωνο της Άμυνας που ετοιμάζει το Ισραήλ εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν

Newsroom

Τα βλέμματα είναι παγκοσμίως στραμμένα στη Μέση Ανατολή, όπου μία ευρεία σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ, του Λιβάνου και του Ιράν δεν φαντάζει καθόλου απίθανη μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του νούμερο 2 της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. 

Το Τελ Αβίβ είχε διαμηνύσει ότι «όποιος μας πονέσει θα τον πονέσουμε». Το ερώτημα είναι κατά πόσο τώρα είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της στρατηγικής του.

Συμφωνά με το ρεπορτάζ της απεσταλμένης του OPEN Αδαμαντίας Λιόλου από την πλευρά του Ισραήλ, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να συνάψει συμφωνία για την άμυνα του με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες συμμετείχαν στην αναχαίτιση της επίθεσης με drones της Τεχεράνης τον Απριλίου. 

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή 

Οι ΗΠΑ πάντως ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη τους στο Ισραήλ παραμένει ακλόνητη, ωστόσο οι άλλες δύο χώρες δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους. 

Το Πεντάγωνο, δε ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσουν το Ισραήλ όταν θα έρθει η ώρα. 

Όπως διευκρίνισε έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η αντιπυραυλική άμυνα, ενώ o σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων, που έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους.

Σκότωσαν ακόμη έναν στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Γάζα

Εντωμεταξύ, όσο το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται για την επίθεση από το Ιράν και τις proxies του, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπάει στόχους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι IDF χτύπησαν με drone το όχημα στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς Haitham Balidi, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα 4 άτομα.

Το χτύπημα έγινε κοντά στην κατεχόμενη πόλη Τουλκαρέμ στη Δυτικής Όχθη, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι στο όχημα επέβαινε τρομοκρατική ομάδα.

Το βράδυ της Παρασκευής οι IDF βομβάρδισαν, επίσης, πολυκατοικία στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ο στόχος της συγκεκριμένης επίθεσης δεν έχει γνωστοποιηθεί. 

«Βόμβα» από ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ιράν σχεδιάζει επίθεση στο Ισραήλ στις 12 Αυγούστου

Παράλληλα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Ιράν «σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ». Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα ιρανικά σχέδια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το Ιράν σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Η επίθεση του Ιράν, όπως μεταδίδει το Sky News Arabia, θα είναι αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, θα ξεκινήσει την ιερή μέρα των Εβραίων, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, για το οποίο έχουν αποδείξεις οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, το Ιράν θα επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, ενώ βρισκόταν στην κηδεία του Χανίγια, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

ειδήσεις τώραΙσραήλΧαμάςΙράνΗΠΑ