Κόσμος|03.08.2024 14:13

Το καυτό καλοκαίρι της Τουρκίας: Ακραίες θερμοκρασίες σε 65 κέντρα - Πώς θωρακίζονται για τις πυρκαγιές

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφηκε ως ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία της Τουρκίας, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 25,4 βαθμούς, καταρρίπτοντας τα δεδομένα των τελευταίων 53 χρόνων. Αυτή η αύξηση, που ξεπέρασε κατά 3,6 βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, κατέστησε τον Ιούνιο του 2024 εξαιρετικά αφόρητο για πολλές περιοχές της χώρας.

Ακραίες θερμοκρασίες κατέγραψαν 65 κέντρα σε όλη την Τουρκία, με την υψηλότερη να σημειώνεται στους 47,8 βαθμούς στην περιοχή Τζεϊλάνπινάρ της Σανλιούρφα και την χαμηλότερη στους 0 βαθμούς στην περιοχή Γκιοκσούν του Καχραμάνμαράς. Στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 36 βαθμών, με υπερβάσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι παράκτιες βόρειες περιοχές κατέγραψαν 21-24 βαθμούς και οι νότιες παράκτιες 27-33 βαθμούς.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αυτές οι ακραίες αυξήσεις θερμοκρασίας συνδέονται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και επισημαίνουν ότι ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να επαναληφθούν τους επόμενους μήνες.

Θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό

Το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών προειδοποίησε την κοινή γνώμη ότι οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τις κανονικές κι η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

1.551 πυρκαγιές από τις αρχές του 2024

Από την αρχή του 2024, η πυροσβεστική έχουν επέμβει σε συνολικά 1551 πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων 881 δασικών πυρκαγιών και 670 γεωργικών πυρκαγιών.

Συνεργασία με την Ισπανία

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2022 στη ΝΔ Τουρκία, που αποκάλυψε τη μεγάλη έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων στη χώρα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να οχυρωθεί και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί, διαθέτει τον πιο ισχυρό αεροπορικό και χερσαίο στόλο στην ιστορία της, ενώ πρόσφατα υπέγραψε με την Ισπανία κι ένα «Σχέδιο Δράσης για τα Δάση», που προβλέπει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της δασικής προστασίας.

Δασοπροστασία με drones

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αυστραλία τα τελευταία χρόνια παρακολουθήθηκαν στενά από την Τουρκία και, για το σκοπό αυτό, έθεσε στην υπηρεσία της δασο-προστασίας ακόμη και τα πλέον σύγχρονα όπλα της, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV Bayraktar TB2.

Χάρη σε αυτά, 192 από τις 285 δασικές πυρκαγιές που εντοπίστηκαν μεταξύ 1ης Ιουνίου 2023 και 28 Ιουλίου 2023 εντοπίστηκαν την πρώτη στιγμή από τα UAV Bayraktar TB2. Πετούν από 10-50 ώρες την ημέρα, παρακολουθώντας τη λεγόμενη ‘Πράσινη Πατρίδα’ από τον ουρανό.

Όλες οι πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της δομής των δέντρων, συλλέγονται και προβάλλονται στην οθόνη του Κέντρου Διαχείρισης Πυροσβεστικής και οι εικόνες αναλύονται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, Σε περίπτωση πιθανής πυρκαγιάς, στέλνονται στην επικίνδυνη περιοχή οχήματα, ώστε να είναι σε ετοιμότητα. Στόχος είναι η μείωση του χρόνου πρώτης απόκρισης σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Πράσινη Πατρίδα

Πέρα από τη Γαλάζια Πατρίδα, η Τουρκία έχει αναπτύξει άλλη μία στρατηγική και εθνική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στη διαχείριση και προστασία των δασικών εκτάσεων, των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας της χώρας, γνωστή ως Πράσινη Πατρίδα (Yesil Vatan).

Η Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών δημοσίευσε στις αρχές του 2024 το 5ετές στρατηγικό της σχέδιο, που περιλαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία μηχανισμού τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα, την αναθεώρηση των κανονισμών για τις δασώσεις, και την ανάπτυξη νομοθεσίας για την προστασία των δασικών πόρων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι ο ρόλος των δασών θα έρθει στο προσκήνιο με τον μηχανισμό τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον και ότι τα φυσικά συστήματα θα αποτελέσουν κρίσιμη επιλογή ιδίως για τις δραστηριότητες αντιστάθμισης του διοξειδίου του άνθρακα του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται να αναθεωρηθεί ο κανονισμός για τις δασώσεις, ώστε να συμπεριλάβει την εμπορία εκπομπών και τους εθελοντικούς μηχανισμούς άνθρακα, να εναρμονιστεί με τις "πιστώσεις άνθρακα" και να εκπονηθεί ένα "σχέδιο δράσης για την αγορά άνθρακα" στη δασοκομία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ορισμένες νομικές ρυθμίσεις (αμνηστία ζώνης, μείωση ποινών, μείωση φόρων κ.λπ.) δημιουργούν στην κοινωνία την αντίληψη της αμνηστίας για τις δασικές παραβάσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια δασικών εκτάσεων για την απόκτηση οικισμών, γεωργικών εκτάσεων και πεδινών περιοχών.

Ως απάντηση σε αυτό, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τον προσδιορισμό των θετικών/αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει κάθε νομική ρύθμιση στους δασικούς πόρους, θα εφαρμοστούν ποσοστώσεις κατά την αδειοδότηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό και την ταξινόμηση της γης ως κατάλληλης για εξόρυξη, και η νομοθεσία θα αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι περιοχές αδειών εξόρυξης θα παρακολουθούνται με τη χρήση υψηλών τεχνολογιών και θα διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης και οι πρακτικές αποκατάστασης θα διεξάγονται ταυτόχρονα.

Στήριξη των κατοίκων των δασικών χωριών

Λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των οικοτουριστών για τη ζωή των χωριών, η δημιουργία χώρων αναψυχής με τη διενέργεια αναλύσεων ζήτησης σε περιφερειακό επίπεδο, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με τη διέλευση οικοτουριστικών διαδρομών από τα δασικά χωριά, η στήριξη των επενδύσεων οικοτουρισμού ειδικά στα δασικά χωριά με επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια είναι μεταξύ των στόχων. Επιπλέον, θα προσδιοριστούν τα οικοτουριστικά αξιοθέατα των δασικών χωριών και θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενθάρρυνση των κατοίκων των δασικών χωριών μέσω πρακτικών, όπως οι πανσιόν.

Αεροπορικό κέντρο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναπτυχθούν εγχώρια και εθνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Ο τύπος, ο τόπος ανάπτυξης και ο αριθμός των αεροσκαφών θα καθοριστούν με την ανάλυση των περιφερειακών αναγκών και στις περιοχές αυτές θα δημιουργηθούν προηγμένες βάσεις ανεφοδιασμού και κέντρα αεροπορίας. Το πρώτο αεροπορικό κέντρο για πυροσβεστικά αεροσκάφη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το 2025.

θερμοκρασίαΤουρκίακλιματική αλλαγήπυρκαγιέςφωτιάυψηλές θερμοκρασίες