Κόσμος|04.08.2024 10:22

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για συντονισμένη επίθεση του Ιράν μετά το μπαράζ ρουκετών - Έτοιμα τα καταφύγια

Newsroom

Βράζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του νούμερο 2 της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το βράδυ του Σαββάτου η σιιτική οργάνωση εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με την πλειοψηφία τους να αναχαιτίζεται από το αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας Iron Dome.

Στο Τελ Αβίβ γνωρίζουν καλά ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Σουκρ θα είναι δριμύτερη και όπως όλα δείχνουν θα είναι συντονισμένη με το Ιράν και τις proxies του σε Ιράκ και την Υεμένη.

Άλλωστε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η σιιτική οργάνωση ξεκαθάρισε πως η χθεσινή επίθεση ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο και όχι για τη δολοφονία του Σουκρ. 

«Στην υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και στη στήριξη της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα σταθερά χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευσε τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισε πολίτες, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ», αναφερει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ. 

Σε επιφυλακή το Ισραήλ - Έτοιμα τα καταφύγια 

Οι ισραηλινές αρχές και οι πολίτες είναι σε επιφυλακή. Μετά το Σαμπάτ, τη μεγάλη εβραϊκή γιορτή λιγοστοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Τα καταφύγια είναι έτοιμα και υπάρχει διαταγή στο άκουσμα των σειρήνων οι πολίτες να κατευθυνθούν σε αυτά.

Σύμφωνα με το OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου οι ισραηλινοί εξετάζουν τα σενάριο για τον χρόνο και τον τόπο των αντιποίνων που έχουν προαγγελθεί, ενώ παράλληλα επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη συνδρομή συμμαχικών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Αξιωματούχοι που έχουν μιλήσει στα διεθνή ΜΜΕ έχουν κάνει την εκτίμηση ότι η επίθεση θα είναι σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας από αυτή του Απριλίου και θα επιφέρει κάποιες συνέπειες, όπως τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Εκνευρισμός Μπάιντεν με Νετανιάχου  - «Μην θεωρείς δεδομένη τη στήριξη μου»

Ως προς τον τόπο εκτιμούν ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί το κεντρικό Ισραήλ, ίσως το και το Τελ Αβίβ ή και η στρατηγικής σημασίας πόλη Χαλίφα. Δεν αποκλείουν στόχοι να γίνουν ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Οι ΗΠΑ δεν είναι σαφές εάν γνώριζαν για το σχέδιο δολοφονίας του Χανίγια και του Σουκρ. Πάντως, συμφωνά με ρεπορτάζ του Channel 4 την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό στην Μπένιαμιν Νετανιάχουν στη διάρκεια της οποία δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τη χρονική στιγμή στην οποία επέλεξαν να εξοντώσουν τον πρώτο.

Μάλιστα, στο άκουσμα για πολλοστή φορά της δέσμευσης εκ μέρους του Νετανιάχου ότι θα προχωρήσει με τη συμφωνία για την εκεχειρία ο Μπάιντεν φέρεται να απάντησε:  «Μην με κοροϊδεύεις και μη θεωρεί δεδομένο ότι θα είμαι πρόεδρος κι ότι θα έχεις πάντα την στήριξη μου».

ΗΠΑ, Γαλλία καλούν τους πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο - Ακυρώσεις πτήσεων προς Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους Γάλλους πολίτες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο» καλεί και η πρεσβεία των ΗΠΑ, τους πολίτες.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες πτήσεις ακυρώνονται προς το Ισραήλ

ΙσραήλΧεζμπολάχρουκέτεςΜέση ΑνατολήΙράνΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΜπένιαμιν Νετανιάχου