Κόσμος|04.08.2024 14:26

Τατάρ: Δεν έλαβα πρόσκληση για τριμερή - Δεν υπάρχουν συνθήκες διεξαγωγής της

Newsroom

Ο Τουκροκύρπιος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως δεν είχε λάβει κάποια πρόσκληση.

«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο» ξεκαθάρισε. Αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει ανάγκη και για μια τριμερή συνάντηση ή υπό οποιοδήποτε άλλο σχήμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά» συμπλήρωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kibris, που επικαλείται η ΕΡΤ. 

Οι όροι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων 

Ο ίδιος επανέλαβε επίσης τους όρους του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δηλαδή την αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων, ζητώντας και πάλι την αναγνώριση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο.

«Οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις» 

Διευκρίνισε ότι «δεν θα εγκρίνουμε τριμερή συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συνάντηση. Η θέση μας σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς.

Αφήνοντας αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως «οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση προς εμάς. Οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκική πλευρά. Εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει όνειρα απατηλά και να λάβει υπόψη του τις πραγματικότητες στο νησί».

Θετική απάντηση από Χριστοδουλίδη

Μιλώντας από το βήμα αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια, κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χτες, Σάββατο: «Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί – να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. 

«Βρίσκομαι απόψε εδώ, και βλέποντάς σας στα μάτια, θέλω να σας μεταφέρω με ειλικρίνεια τις διαβεβαιώσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μου προσπάθειες στη βάση αντικειμενικών συνθηκών και δυνατοτήτων», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση»

Τόνισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για τον ίδιο, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε ότι από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων, όχι με λόγια και δηλώσεις, αλλά με πράξεις, εργάζεται αόκνα για να σπάσει το αδιέξοδο, και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι να πετύχω τον συγκεκριμένο στόχο», είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε με τολμηρά, συγκεκριμένα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους, που στις Βρυξέλλες, μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, έστειλαν ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για ουσιαστική πρόοδο στα ευρωτουρκικά σε συνδυασμό πάντα με θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια επίλυσής του. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, επανάφερε τις προτάσεις των τριών προηγούμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αφορούν και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Ήταν στο πλαίσιο της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης, της αναγνώρισης της αξιοπιστίας μας από τη διεθνή κοινότητα που πρότεινα την άμεση επαφή μεταξύ των δυο ηγετών ή ακόμα και των διαπραγματευτών σε συναντήσεις παρουσία των ΗΕ, ή ακόμα και τη διοργάνωση άτυπης πενταμερούς», ανέφερε.

Αναφέροντας ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, είπε ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτός.

«Ήταν το αποτέλεσμα της αναγνώρισης, τόσο από τα ΗΕ και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και από την ΕΕ, της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για επίλυση του κυπριακού και επήλθε μετά από επίπονες και συντονισμένες ενέργειες. Και συνεχίζουμε μεθοδικά και αθόρυβα σε όλα τα επίπεδα και φόρα», είπε.

«Η λύση που εμείς οραματιζόμαστε δεν έχει ηττημένους, αλλά μόνον νικητές»

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κυβέρνηση που υιοθετήθηκαν από πλευράς των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, υπήρξε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αρνητική απάντηση από τουρκικής πλευράς.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν τον ικανοποιεί και δεν εξυπηρετεί τον στόχο αν η στασιμότητα οφείλεται στην τουρκική πλευρά. Διότι το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η επιστροφή στην Αμμόχωστο, και η επανένωση της Κύπρου είναι για την Κυβέρνηση μονόδρομος.

Είπε επίσης ότι «η λύση που εμείς οραματιζόμαστε δεν έχει ηττημένους, αλλά μόνον νικητές. Και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, τους οποίους, τη συντριπτική πλειοψηφία, θεωρούμε θύματα του κατοχικού στρατού της Τουρκίας»

ΟΗΕΝίκος ΧριστοδουλίδηςΕρσίν ΤατάρΚυπριακόειδήσεις τώρα