Κόσμος|04.08.2024 15:24

Μυστηριώδες αεροσκάφος στο Ιράν μέσω Άγκυρας

Μαρία Ζαχαράκη

Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μυστική πτήση μέσω Άγκυρας προς το Ιράν, όπου διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης. Οι συνομιλίες αυτές είχαν ως κύριο θέμα την αποτροπή μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, κατόπιν προειδοποίησης για τις προθέσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μυστική Πτήση και Κρίσιμη Συνάντηση

Σύμφωνα με την κουβεϊτιανή εφημερίδα Al Ceride, η αμερικανική αντιπροσωπεία πέταξε προς το Ιράν την περασμένη Πέμπτη με ειδική πτήση. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Καράν, κοντά στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνάντηση δύο ωρών με την ομάδα πληροφοριών και εξωτερικών υποθέσεων του Ιράν.

Προειδοποίηση για Νετανιάχου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να προειδοποίησαν τους Ιρανούς να μην πέσουν στην «παγίδα του Νετανιάχου». Όπως ανέφεραν, ο Νετανιάχου επιδιώκει έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο και την καταστροφή του Ιράν. «Ο Νετανιάχου είναι εκτός ελέγχου», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Λίστα Πρακτόρων της Μοσάντ

Ως ένδειξη καλής θέλησης, η αμερικανική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους Ιρανούς μια λίστα με πράκτορες της Μοσάντ. Τόνισαν ότι κατανοούν την ανάγκη του Ιράν να απαντήσει για λόγους κύρους, αλλά τους προέτρεψαν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι μια άμεση πυρηνική συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποτελούσε το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Νετανιάχου, δεδομένου ότι ο Τραμπ θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση να ελιχθεί.

Διαβεβαιώσεις για την Ειρήνη

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν επίσης στους Ιρανούς την επιθυμία του Προέδρου Μπάιντεν να αποφύγει έναν πόλεμο με το Ιράν. Τόνισαν ότι, ενώ θα υπερασπίζονταν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, δεν επιθυμούν έναν μεγάλο πόλεμο. Η εχθρική στάση του Νετανιάχου προς το Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική αντιπροσωπεία, δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση Μπάιντεν.

ΆγκυραΜπένιαμιν ΝετανιάχουΙράν