Κόσμος | 07.11.2018 19:41

Ε.Ε.: Παραμένει επικίνδυνο στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος 

Τάσος Οικονόμου

Αν και η ισλαμιστική οργάνωση έχει χάσει την ισχύ του παρελθόντος, για τον Τζούλιαν Κινγκ, Επίτροπο της ΕΕ για ζητήματα ασφαλείας, συνεχίζει να αποτελεί απειλή στο διαδίκτυο καθώς προωθεί διαρκώς την εξτρεμιστική ιδεολογία της και στρατολογεί με αυτόν τον τρόπο νέα μέλη. 

«Όταν πρόκειται για τρομοκρατικό περιεχόμενο online, υπάρχουν συγκεκριμένες οργανώσεις. Κυρίως ο ISIS, αλλά και η Αλ Κάιντα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ψηφιακό πεδίο», δήλωσε ο Κινγκ στο CNBC, στο περιθώριο του τεχνολογικού συνεδρίου Web Summit που διεξάγεται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

«Τώρα, έχει συρρικνωθεί η επιρροή τους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά εξακολουθούν να παράγουν υλικό, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να μεταφέρουν την προπαγάνδα τους και το υλικό τους για ριζοσπαστικοποίηση», τόνισε. «Συνεπώς, παραμένει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα». Όπως ανέφερε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι στην Ευρώπη, τουλάχιστον, τα τελευταία δύο χρόνια οι επιθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν ταξιδέψει στο Ιράκ ή τη Συρία και στη συνέχεια επέστρεψαν. Έγιναν από ριζοσπαστικοποιημένα άτομα που δεν ταξίδεψαν ποτέ. Μερικοί ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις δικές τους κοινότητες, άλλοι στα υπνοδωμάτια τους, γι 'αυτό το πρόβλημα του ψηφιακού περιεχομένου της τρομοκρατίας είναι τόσο σημαντικό».

Web SummitΙσλαμικό Κράτος