Κόσμος | 11.08.2024 14:21

Πώς τα φώτα των πόλεων επηρεάζουν τα οικοσυστήματα - Μεγάλη η καταστροφή στη βιοποικιλότητα

Newsroom

Τα φώτα του δρόμου που μένουν αναμμένα όλη τη νύχτα προκαλούν στα φύλλα τέτοια σκληρότητα που τα έντομα δεν μπορούν να τα φάνε, απειλώντας την τροφική αλυσίδα, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Το τεχνητό φως κάνει τα φύλλα μη βρώσιμα για τα έντομα

Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα δέντρα στα αστικά οικοσυστήματα παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνα σε πιο αγροτικές περιοχές. Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Plant Science, έριξε φως σε έναν πιθανό λόγο.

«Παρατηρήσαμε ότι, σε σύγκριση με τα φυσικά οικοσυστήματα, τα φύλλα των δέντρων στα περισσότερα αστικά οικοσυστήματα παρουσιάζουν γενικά ελάχιστα σημάδια ζημιών από έντομα. Ήμασταν περίεργοι για το γιατί», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ Shuang Zhang της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. «Σε δύο από τα πιο κοινά είδη δέντρων στο Πεκίνο, το τεχνητό φως τη νύχτα οδήγησε σε αυξημένη ανθεκτικότητα των φύλλων και μειωμένα επίπεδα φυτοφάγων φύλλων».

Το τεχνητό φως από τους προβολείς των δρόμων είχε εκπληκτική επίδραση στα φύλλα των δέντρων που εξετάστηκαν. Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο κοινά είδη δέντρων του δρόμου στο Πεκίνο: Την ιαπωνική παγόδα και την πράσινη τέφρα. Τα δέντρα παγόδα έχουν μικρότερα, μαλακότερα φύλλα που προτιμούν τα έντομα να μασουλάνε. Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι τα φυτά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτισμού μπορεί να εστιάζουν στην άμυνα και όχι στην ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι τα φύλλα τους θα είναι πιο σκληρά, με περισσότερες χημικές αμυντικές ενώσεις.

Για να δοκιμάσουν τα δέντρα βρήκαν 30 σημεία δειγματοληψίας σε κεντρικούς δρόμους που συνήθως φωτίζονται από τα φώτα του δρόμου όλη τη νύχτα. Μέτρησαν την ποσότητα του φωτός - τη φωτεινότητα - σε κάθε τοποθεσία και στη συνέχεια εξέτασαν τα φύλλα των δέντρων για την ανθεκτικότητά τους. Δοκίμασαν σχεδόν 5.500 φύλλα για ιδιότητες όπως το μέγεθος, η ανθεκτικότητα, η περιεκτικότητα σε νερό και τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών και χημικών αμυντικών ουσιών.

Εάν τα φύλλα ήταν μεγαλύτερα, αυτό θα έδειχνε ότι τα φυτά κατεύθυναν την ενέργειά τους στην ανάπτυξη των φύλλων, αλλά εάν ήταν σκληρά και περιείχαν τανίνες ή άλλες χημικές άμυνες, αυτό θα έδειχνε ότι είχαν διαθέσει την ενέργειά τους για να αμυνθούν.

Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η φωτεινότητα, τόσο πιο σκληρά ήταν τα φύλλα. Στις περιοχές που φωτίζονταν πιο έντονα τη νύχτα, τα φύλλα ήταν εξαιρετικά σκληρά και δεν έδειχναν σημάδια από έντομα που τα μασούσαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, αν και δεν κατάλαβαν πλήρως γιατί συνέβη αυτό, υπέθεσαν ότι τα δέντρα που εκτίθενται σε τεχνητό φως θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια της φωτοσύνθεσής τους.

Αν και ένα δέντρο με παρθένα φύλλα μπορεί να είναι πιο ευχάριστο για κάποιους ανθρώπους να το κοιτάζουν, θα μπορούσε να είναι ένα κακό σημάδι για το οικοσύστημα.

«Τα φύλλα που δεν έχουν ζημιές από έντομα μπορεί να προσφέρουν άνεση στους ανθρώπους, αλλά όχι στα έντομα», δήλωσε ο Zhang. «Η φυτοφαγία είναι μια φυσική οικολογική διαδικασία που διατηρεί τη βιοποικιλότητα των εντόμων».

Ο Zhang πρόσθεσε: «Η μειωμένη φυτοφαγία μπορεί να οδηγήσει σε τροφικά αλυσιδωτά αποτελέσματα στην οικολογία. Χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαγίας συνεπάγονται χαμηλότερες αφθονίες φυτοφάγων εντόμων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αφθονίες αρπακτικών εντόμων, εντομοφάγων πτηνών κ.ο.κ. Η μείωση των εντόμων είναι ένα παγκόσμιο μοτίβο που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την τάση».

έντομαειδήσεις τώραφωτοσύνθεσηοικοσύστημα