Κύπρος: Ελπίζουμε να αλλάξει θέση ο Τατάρ και να προσέλθει σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Newsroom«Ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του ΓΓ των ΗΕ για κοινή συνάντηση ανέφερε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επισημαίνοντας πως «θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».
Συγκεκριμένα, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως για την τριμερή «είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες, 11, 12 και 13 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των ΗΕ και για αυτό επιλέγηκε η 13η Αυγούστου».
«Απαραίτητος ο διάλογος»
«Χθες, δυστυχώς, είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Εμείς ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτή την κοινή συνάντηση. Μια κοινή συνάντηση την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή της αξία που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε και τόνισε:
«Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακό που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου».
«Αλλά αυτοί οι προβληματισμοί, αυτές οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς (υπάρχουν) μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Είναι για αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», συνέχισε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έγινε βολιδοσκόπηση και προς τους δύο ηγέτες, όχι όμως και η πρόσκληση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι βολιδοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συγκεκριμένος για βολιδοσκόπηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 13η Αυγούστου».
Τατάρ: Δεν έλαβα πρόσκληση για τριμερή - Δεν υπάρχουν συνθήκες διεξαγωγής της
Σημειώνεται πως ο Τουκροκύρπιος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, δήλωσε χτες, Κυριακή, πως δεν είχε λάβει κάποια πρόσκληση.
«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο» ξεκαθάρισε. Αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει ανάγκη και για μια τριμερή συνάντηση ή υπό οποιοδήποτε άλλο σχήμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Κανείς δεν πρέπει να έχει την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά» συμπλήρωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kibris, που επικαλείται η ΕΡΤ.
Οι όροι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Ο ίδιος επανέλαβε επίσης τους όρους του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δηλαδή την αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων, ζητώντας και πάλι την αναγνώριση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο.
«Οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις»
Διευκρίνισε ότι «δεν θα εγκρίνουμε τριμερή συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συνάντηση. Η θέση μας σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς.
Αφήνοντας αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως «οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση προς εμάς. Οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκική πλευρά. Εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει όνειρα απατηλά και να λάβει υπόψη του τις πραγματικότητες στο νησί».
Χριστοδουλίδης: Απαξίωση του ΓΓ του ΟΗΕ και των Τουρκοκυπρίων η άρνηση Τατάρ
«Εάν υπάρχει άρνηση από τουρκικής πλευράς στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση, αυτό αποτελεί απαξίωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον ΓΓ των ΗΕ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι δεν υπάρχει έδαφος για τριμερή συνάντηση και ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Τατάρ. Όπως μου τις μεταφέρετε, εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις είναι ένδειξη απαξίωσης πρωτίστως προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά την ίδια στιγμή και προς τη διεθνή κοινότητα, τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την ΕΕ. Ο ΓΓ, τα ΗΕ, ζήτησαν να υπάρξει αυτή η συνάντηση. Αυτός που φαίνεται να έχει αδυναμία με τις θέσεις του, τις θέσεις που προβάλλει, είναι ο κ. Τατάρ που φαίνεται, στη βάση αυτού που μου έχετε μεταφέρει, ότι φοβάται ακόμη και να συζητήσει. Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα δούμε».
Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για τριμερή, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο ΓΓ έκρινε ακριβώς ότι πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση, που στόχο είχε να ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα εδώ και καιρό. Και με τον ΓΓ, που τον είδα και πρόσφατα στο Παρίσι και είχαμε συζητήσει για τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και με την κα Ολγκίν, την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, με την ΕΕ, και όλα αυτά οδήγησαν στην απόφαση, όπως την ανακοίνωσα χθες βράδυ, στο να βολιδοσκοπηθώ για συνάντηση με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 13 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, ακριβώς για να συζητήσουμε και να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άρα δεν έχει απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «φυσικά, είναι βολιδοσκόπηση και η βολιδοσκόπηση σημαίνει επίσημα, συγκεκριμένη ημερομηνία, 13 Αυγούστου, για να είμαστε στη Νέα Υόρκη, να συναντηθούμε, ακριβώς για αυτό το πράγμα. Και για να καταλήξουμε εκεί έγινε ολόκληρη προεργασία».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό