Κόσμος|05.08.2024 16:37

Τουρκία: Νέες «επενδύσεις» στη Γαλάζια Πατρίδα - Στόχος τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μία περίοδο, όπου η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» προκαλεί συζητήσεις και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ανακοίνωσε μια σειρά από νέες κινήσεις που επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αξιοποιήσει παντοιοτρόπως αυτές που θεωρεί θαλάσσιες ζώνες της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και το θαλάσσιο πλούτο της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ουράλογου δεν παρέλειψε να απαντήσει στις πρόσφατες επικρίσεις σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας με ολόκληρη τη χώρα μας, όλους τους θεσμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, χωρίς να αφήσουμε το παραμικρό κενό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εποφθαλμιά ούτε έναν κόκκο άμμου ούτε μία σταγόνα νερού στη θάλασσά μας».

Γαλάζια Οικονομία

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Η σύμβαση στοχεύει στην εκπόνηση μελετών για τη γαλάζια οικονομία και τον σχεδιασμό θαλάσσιων πεδίων, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ανάπτυξη ναυτικών συστημάτων

Επιπλέον, το έργο εγκατάστασης του Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο υλοποιείται από την Τουρκική Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας και την Havelsan, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. «Σχεδιάζουμε να θέσουμε το έργο μας σε λειτουργία το 2026, Θεού θέλοντος» σημείωσε ο υπουργός.

Οραματική πολιτική για τη θάλασσα

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κατέληξε με την υπόσχεση ότι υπό την ηγεσία του προέδρου της Τουρκίας, η χώρα θα συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στις παγκόσμιες θάλασσες.  «Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα αναπτυχθεί και θα γίνει ισχυρότερη σύμφωνα με τη σημασία που αποδίδεται στη θάλασσα και τη ναυτοσύνη». Παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα προβλήτα που θα ανοίξει αλλά και στα νέα υδροπλάνα στη Μερσίνα: «Με την προβλήτα πλοίων φέρι και υδροπλάνων στο Αναμμούρ, την οποία ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε, η Μερσίνα θα γίνει ένα πολύ πιο σημαντικό κέντρο για τον ναυτιλιακό μας τομέα και τη Γαλάζια Πατρίδα μας, που είναι οι θάλασσές μας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

ειδήσεις τώραΓαλάζια ΠατρίδαΤουρκίαειδήσειςπάρκα