Κόσμος|05.08.2024 18:58

Γκιουλέρ: Η Τουρκία νησίδα σταθερότητας και προασπιστής θαλασσών

Μαρία Ζαχαράκη

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τους αρχηγούς των 'Οπλων διατύπωσε με σαφήνεια ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ειρήνη και τη γαλήνη. Σε μια περιοχή που περιγράφεται ως «πύρινη σφαίρα», η Τουρκία φιλοδοξεί να αποτελέσει νησίδα σταθερότητας.

«Η Τουρκία, η οποία αποτελεί νησίδα σταθερότητας σε μια τέτοια γεωγραφία που έχει μετατραπεί σε πύρινη σφαίρα, συνεχίζει αποτελεσματικά την πολιτική της που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ειρήνη και την γαλήνη, και στις πρωτοβουλίες της προς αυτή την κατεύθυνση απέναντι στις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέναντι στις επεκτατικές φιλοδοξίες ορισμένων δυνάμεων στην περιοχή, είπε ο Γκιουλέρ, η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη δύναμη για να προστατεύσει την ύπαρξή της.

«Με αυτή την ευκαιρία απέναντι σε όσους τρέφουν επεκτατικές φιλοδοξίες στην περιοχή μας και βλέπουν αυτή τη γεωγραφία ως πεδίο εφαρμογής των δικών τους βρώμικων σχεδίων, θα ήθελα να δηλώσω ότι διαθέτουμε την απαραίτητη δύναμη και ισχύ για να προστατεύσουμε την επιβίωση της χώρας μας και του αγαπημένου μας έθνους. Αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξεχαστεί», τόνισε ο υπουργός.

Βελτίωση διμερών σχέσεων και πολυδιάστατη πολιτική

Ο Γκιουλέρ σημείωσε τη σημασία της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με φιλικές και συμμαχικές χώρες, ως αντανάκλαση της στρατηγικής και πολυδιάστατης πολιτικής της Τουρκίας.

«Παράλληλα με όλες αυτές τις δραστηριότητες, ως αντανάκλαση της στρατηγικής και πολυδιάστατης πολιτικής μας, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με τις φιλικές και συμμαχικές χώρες», δήλωσε.

Αξιόπιστος συνεργάτης

Η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί αξιόπιστη και περιζήτητη χώρα σε μια ευρεία γεωγραφία, υποστηρίζοντας φιλικές και αδελφικές χώρες και αναπτύσσοντας πολυδιάστατες σχέσεις, συμπλήρωσε ο Γκιουλέρ.

«Η αμερόληπτη και βάσει αρχών προσέγγισή μας, η συμβολή που προσφέρουμε στην ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας, η υποστήριξη που παρέχουμε σε φιλικές και αδελφικές χώρες και οι πολυδιάστατες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας έχουν καταστήσει την Τουρκία μια περιζήτητη και αξιόπιστη χώρα σε μια ευρεία γεωγραφία από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Αφρική μέχρι την Ασία», ανέφερε.

Υπερηφάνεια για την εισβολή στην Κύπρο

Ο υπουργός εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης» και τόνισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Από την άλλη πλευρά, γιορτάσαμε με μεγάλη υπερηφάνεια και ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της ‘Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης’ (σσ. εισβολής), με την οποία σταματήσαμε το χέρι που είχε απλωθεί πάνω στους 'Τ/Κ', καθώς και την ‘Ημέρα της Κοινωνικής Αντίστασης’ και την ‘Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων’ της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'», δήλωσε.

Λύση δύο Κρατών

Ο Γκιουλέρ επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και την αυξανόμενη υποστήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους.

«Η στάση μας προς μια λύση δύο κρατών στο νησί και η υποστήριξή μας προς τους ‘ομογενείς’ μας θα συνεχιστεί αυξανόμενη», κατέληξε.

Φαχρετίν Αλτούν: Προστασία «Κυβερνοπατρίδας», όπως Γαλάζιας Πατρίδας

Στο μεταξύ, την ώρα που τα δικαιώματα στην ψηφιακή σφαίρα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αναδεικνύει την ανάγκη για προστασία της "Κυβερνοπατρίδας" με έναν τρόπο παρόμοιο με τη "Γαλάζια Πατρίδα".

Σε εκδήλωση σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έδρα του Κόμματος AK, ο Φαχρετίν Αλτούν μίλησε με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του Instagram στην Τουρκία. Έκανε λόγο για «ψηφιακό φασισμό», κατηγορώντας τις μεγάλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων για καταπίεση και έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των χρηστών τους.

Κυριαρχία στην «Κυβερνοπατρίδα»

Ο Αλτούν τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Τουρκίας στην ψηφιακή σφαίρα.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας στην κυβερνοπατρίδα μας. Όπως ακριβώς υπάρχουμε στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ουράνια Πατρίδα και προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την κυριαρχία μας στην ‘Κυβερνοπατρίδα’», δήλωσε χαρακτηριστικά.

εισβολήΚύπροςΓαλάζια Πατρίδαειδήσειςinstagramειδήσεις τώραΤουρκία