Κόσμος|05.08.2024 20:20

Αίγυπτος και Τουρκία συζητούν την ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Ενεργειακή συνεργασία συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, κατά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν.

«Αποδίδουμε σημασία στη συνεργασία με τους βόρειους γείτονές μας, ιδίως στη Μεσόγειο... στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους με τρόπο που να μπορούν όλοι να επωφεληθούν από αυτούς», δήλωσε ο Αιγύπτιος Εξωτερικών.

Με μια σαφή κατεύθυνση προς την αμοιβαία εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η Αίγυπτος επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας που θα ευνοήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, όπως είπε ο Αμπντελατί.

Χακάν Φιντάν: «Συζητήσαμε επίσης στρατηγικά σημαντικά ενεργειακά θέματα»

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε την επιθυμία για στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας την ως αξιόπιστο εταίρο στον ενεργειακό τομέα. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) και την πυρηνική ενέργεια, δύο τομείς που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη των δύο χωρών.

«Θεωρούμε την Αίγυπτο μακροπρόθεσμα αξιόπιστο εταίρο στον τομέα της ενέργειας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα αυτό, ιδίως το ΥΦΑ και την πυρηνική ενέργεια».

ΤουρκίαΧακάν Φιντάνειδήσεις τώραΑίγυπτοςΜεσόγειοςενέργεια