Κόσμος|05.08.2024 23:16

Κόκκινος συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Κορυφώνεται η ανησυχία για ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ

Newsroom

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν ότι ίσως είναι και θέμα ωρών η έναρξη της επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του προς το Ισραήλ.

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με τους ομολόγους του των χωρών - μελών της G7, μετά την απόρριψη από το Ιράν, της προσπάθειας διαμεσολάβησης από ΗΠΑ και αραβικές χώρες.

Οι Ιρανοί προειδοποιούν πως το χτύπημα για τη δολοφονία του Χανίγια θα είναι σφοδρό και μαζικό, χωρίς προειδοποίηση, ενώ -την ίδια ώρα- ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε μήνυμά του προς τον ισραηλινό λαό, προειδοποιεί πως το Ιράν θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα...

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλάμι υποσχέθηκε οδυνηρή εκδίκηση κατά την διάρκεια επίσκεψης σε στρατόπεδο. «Σκάβουν τον τάφο τους και σταδιακά θα ταφούν σε αυτούς τους βάλτους και τις τρύπες».

Πυραυλική επίθεση στο Ιράκ σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Δύο πύραυλοι τύπου Κατιούσα έπεσαν λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ, στην αεροπορική βάση Αΐν αλ Άαντ του δυτικού Ιράκ, όπου έχουν την έδρα τους δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν από τις επίθεση υπάρχουν τραυματίες ή ζημιές στη βάση.

Μία από τις πηγές είπε ότι οι πύραυλοι έπεσαν μέσα στη βάση.

Ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις

Η κατάσταση που επικρατεί στο Τελ Αβίβ είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ αλλά και στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Πολλές πτήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρωθεί όπως στο Μιλάνο, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη ενώ και πολλές πτήσεις έχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι τουρίστες είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρίες ενώ άλλοι κατορθώνουν να φτάσουν στον προορισμό τους με τεράστια καθυστέρηση.

Αρκετοί είναι και εκείνοι που εγκαταλείπουν το Ισραήλ το οποίο αναμένει την ιρανική επίθεση. Μάλιστα έχει δοθεί και σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες οδηγία να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Παράλληλα και ο εναέριος χώρος πάνω από την Τεχεράνη είναι άδειος, καθώς το Ιράν θα αναμένει απάντηση από το Τελ Αβίβ. Άπαντες βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Αδαμαντία Λιόλιου.

Καμιά προειδοποίηση για τον χρόνο έναρξης της επίθεσης

Αν και το Ιράν κρατά επτασφράγιστο μυστικό τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, ενημέρωσε τους υπουργούς εξωτερικών της G7, μέσω τηλεδιάσκεψης και φέρεται να τους αποκάλυψε πως η ιρανική επίθεση προς στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες, για να σπάσουν τον κλιμακωτό «κύκλο» επιθέσεων προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια να περιορίσουν την ισραηλινή απάντηση.

Από την πλευρά της η ομάδα της G7 καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. «Καλούμε για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες πολέμου στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της ιρανικής επίθεσης συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, με τον πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου να απευθύνεται προς τον ισραηλινό λαό, αλλά και προς το Ιράν, προειδοποιώντας πως η απάντηση, σε περίπτωση χτυπήματος, θα είναι ακόμα πιο σκληρή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντί τους σε κάθε μέτωπο, σε κάθε πεδίο, μακριά και κοντά. Όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας θα λογοδοτήσει. Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» τόνισε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και στη στήριξη που θα προσφέρουν, γι’ ακόμη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχικές χώρες «Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο σε επτά μέτωπα. Η ορατή επιθετικότητά τους είναι ακόρεστη, αλλά το Ισραήλ δεν είναι αβοήθητο».

Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ κατά στρατιωτικής βάσης στο Ισραήλ

H νύχτα που πέρασε, ωστόσο, ήταν και πάλι γεμάτη από επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ, που επιδόθηκε σε νέο μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών, στοχεύοντας στρατιωτική βάση. Μια από τις ρουκέτες που δεν καταρρίφθηκε από το Iron Dome, έπεσε σε κιμπούτς, με αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκε ο ισραηλινός στρατός, να τραυματιστούν ελαφρά, ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης.

Οι Χούθι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αμερικανικό σκάφος

Την ίδια ώρα στην Υεμένη έχει σημάνει συναγερμός καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα συμμετάσχει στην επίθεση που σχεδιάζει το Ιράν. Με τους Χούθι να δίνουν πλάνα στη δημοσιότητα από την κατάρριψη αμερικανικού drone MQ9 αξίας 35 εκατ. δολαρίων.     

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση. Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο γίνεται με την παρουσία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Γαλλία, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν όλους τους παράγοντες στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση.

«Συζήτησα με τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύρραξη. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μακρόν.

ΙσραήλΜέση ΑνατολήΙράνειδήσειςειδήσεις τώραΤελ Αβίβ