Κόσμος|05.08.2024 21:35

Τουρκία εναντίον Ισραήλ: Ο Ερντογάν ανακοινώνει προσφυγή στη Χάγη

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε αυτήν την ενέργεια αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, δείχνοντας αποφασιστικότητα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Η Τουρκία κάνει το μεγάλο βήμα

Με φόντο την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα καταθέσει την επίσημη αγωγή στις 7 Αυγούστου. Στην ανακοίνωσή του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε την επιθετική στάση του Ισραήλ και την αδυναμία των δυτικών δυνάμεων να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

«Η επιθετική στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου αφήνει την περιοχή μας αντιμέτωπη με άσχημα σενάρια. Οι δυτικοί πρωταγωνιστές, δυστυχώς, έχουν γίνει δέσμιοι του Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την αποτυχία των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δείξει σαφώς ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική της σφαγής, ενώ το Ισραήλ φέρεται να προσπαθεί να εξαπλώσει τη φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Η απόφαση της Τουρκίας να προσφύγει στη Χάγη έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και περιμένει με αγωνία την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια. Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αδρανής.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜπενιαμίν ΝετανιάχουΙσραήλειδήσεις τώραΔιεθνές Δικαστήριο της ΧάγηςΤουρκία