Κόσμος|06.08.2024 08:47

Κρίσιμες στιγμές στη Μέση Ανατολή: Σε θέση μάχης Ιράν και Ισραήλ - Διπλωματικές κινήσεις από τις ΗΠΑ

Newsroom

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Μήνυμα στο Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση αυτή την «κρίσιμη στιγμή»

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».

Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες εναντίον της; βάσης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τους τονίστηκε πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε νωρίτερα χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — παρά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού παράγοντα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. «Επείγει τα μέρη να κάνουν ορθές επιλογές τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται», τόνισε, καλώντας τα να κλείσουν συμφωνία και όχι να «αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν».

Υπόσχεση για οδυνηρό χτύπημα από την Τεχεράνη

Οι Ιρανοί προειδοποιούν πως το χτύπημα για τη δολοφονία του Χανίγια θα είναι σφοδρό και μαζικό, χωρίς προειδοποίηση, ενώ -την ίδια ώρα- ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε μήνυμά του προς τον ισραηλινό λαό, προειδοποιεί πως το Ιράν θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα...

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεϊν Σαλάμι υποσχέθηκε οδυνηρή εκδίκηση κατά την διάρκεια επίσκεψης σε στρατόπεδο. «Σκάβουν τον τάφο τους και σταδιακά θα ταφούν σε αυτούς τους βάλτους και τις τρύπες».

Ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις

Η κατάσταση που επικρατεί στο Τελ Αβίβ είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ αλλά και στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Πολλές πτήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρωθεί όπως στο Μιλάνο, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη ενώ και πολλές πτήσεις έχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι τουρίστες είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρίες ενώ άλλοι κατορθώνουν να φτάσουν στον προορισμό τους με τεράστια καθυστέρηση.

Αρκετοί είναι και εκείνοι που εγκαταλείπουν το Ισραήλ το οποίο αναμένει την ιρανική επίθεση. Μάλιστα έχει δοθεί και σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες οδηγία να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Παράλληλα και ο εναέριος χώρος πάνω από την Τεχεράνη είναι άδειος, καθώς το Ιράν θα αναμένει απάντηση από το Τελ Αβίβ. Άπαντες βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Αδαμαντία Λιόλιου.

Καμιά προειδοποίηση για τον χρόνο έναρξης της επίθεσης

Αν και το Ιράν κρατά επτασφράγιστο μυστικό τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, ενημέρωσε τους υπουργούς εξωτερικών της G7, μέσω τηλεδιάσκεψης και φέρεται να τους αποκάλυψε πως η ιρανική επίθεση προς στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες, για να σπάσουν τον κλιμακωτό «κύκλο» επιθέσεων προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια να περιορίσουν την ισραηλινή απάντηση.

Από την πλευρά της η ομάδα της G7 καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. «Καλούμε για μια ακόμα φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες πολέμου στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της ιρανικής επίθεσης συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, με τον πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου να απευθύνεται προς τον ισραηλινό λαό, αλλά και προς το Ιράν, προειδοποιώντας πως η απάντηση, σε περίπτωση χτυπήματος, θα είναι ακόμα πιο σκληρή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντί τους σε κάθε μέτωπο, σε κάθε πεδίο, μακριά και κοντά. Όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας θα λογοδοτήσει. Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» τόνισε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και στη στήριξη που θα προσφέρουν, γι’ ακόμη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχικές χώρες «Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο σε επτά μέτωπα. Η ορατή επιθετικότητά τους είναι ακόρεστη, αλλά το Ισραήλ δεν είναι αβοήθητο».

ΗΠΑΙράνΙσραήλΜέση Ανατολήειδήσεις τώρα