Κόσμος|06.08.2024 11:50

Όργιο ακροδεξιάς βίας για 7η ημέρα στη Βρετανία - Πάνω από 400 συλλήψεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Αν και η βρετανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην ακροδεξιά βία, οι ταραχές συνεχίζονται για 7η ημέρα στη Βρετανία μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και τις φήμες για την καταγωγή του δολοφόνου.

Σημειώνεται ότι αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ και οι οποίες έλεγαν ότι ο δράστης ήταν παράτυπος μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος που έχει συλληφθεί γεννήθηκε στη Βρετανία και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέρχεται από οικογένεια χριστιανών.

Πάνω από 400 συλλήψεις

Αστυνομικοί δέχθηκαν επιθέσεις και τραυματίστηκαν στο Πλίμουθ, το Μπέλφαστ και το Ντάρλινγκτον τη Δευτέρα, ενώ σχεδόν 400 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τα μαχαιρώματα στο Σάουθπορτ πριν από μία εβδομάδα, μετά τα οποία ξεκίνησαν οι ταραχές.

«Θα διασφαλίσουμε ότι όποιος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ως αποτέλεσμα των ταραχών και της αναταραχής, θα υπάρχει μια θέση στη φυλακή που θα τον περιμένει» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Ειδικότερα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο Πλίμουθ, ενώ ένα βαν της αστυνομίας υπέστη ζημιές. Η αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης, η οποία ανέπτυξε 150 αστυνομικούς ως απάντηση στην αντιπαράθεση ακροδεξιών και αντιρατσιστικών ομάδων, δήλωσε ότι έξι άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας.

Υπήρξαν επίσης επεισόδια έξω από ένα τζαμί στην περιοχή North Lodge Park του Ντάρλινγκτον με έναν συλληφθέντα, επιβεβαίωσε η αστυνομία του Ντάραμ. Στο Μπέρμιγχαμ, εκατοντάδες μουσουλμάνοι και αντιφασίστες σχημάτισαν προστατευτικό δακτύλιο γύρω από τοπικό τζαμί και καταστήματα εν μέσω φημών για προγραμματισμένη πορεία της ακροδεξιάς.

Εν τω μεταξύ, στο Μπέλφαστ οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δέχθηκαν πέτρες και βόμβες βενζίνης. Τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας κάηκε, ενώ πολλές άλλες φωτιές φούντωσαν. Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) προειδοποίησε το κοινό να μείνει μακριά από ορισμένες περιοχές της πόλης.

Επίθεση Στράμερ προς Μασκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι δράστες των ταραχών που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλές ημέρες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις.

«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».

Εντωμεταξύ σήμερα συγκρούστηκε με τον Έλον Μασκ καθώς ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι η Βρετανία οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τροφοδοτούν τις διαδηλώσεις, ενώ η Downing Street υποστήριξε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του παραπλανητικού και εμπρηστικού υλικού "δεν είναι αρκετά". Προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένοι ξένοι κρατικοί φορείς ενισχύουν την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση.

ακροδεξιάρατσισμόςΒρετανίαειδήσεις τώραεπεισόδια