Κόσμος|06.08.2024 14:11

New York Times: Η Ρωσία στέλνει συστήματα αεράμυνας στο Ιράν - «Το Ισραήλ θα λάβει απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του»

Newsroom

Το Ιράν ζήτησε προηγμένα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία, την ώρα που ετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους New York Times, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης, επιβεβαίωσαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ζήτησε αυτά τα προηγμένα συστήματα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να τα μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και άλλων δυνατοτήτων αεράμυνας.

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει πως οι Ρώσοι καθησυχάζουν την Τεχεράνη χωρίς να καταστρέψουν τη σχέση τους με το Ισραήλ. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σoϊγκού, έφτασε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Το Ισραήλ θα λάβει απάντηση»

Την ίδια στιγμή ο νεοεκλεγέντας Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεσεσκιάν επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει απάντηση. «Το Ισραήλ θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Οι εγκληματικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού της Γάζας και η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στη χώρα μας, ήταν ένα σαφές παράδειγμα παραβίασης όλων των διεθνών κανόνων και νόμων. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου και της κρίσης στην περιοχή, όμως, το καθεστώς σίγουρα θα λάβει απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του».

Χαμάςειδήσειςειδήσεις τώραΙσραήλΙράνNew York Times