Κόσμος|06.08.2024 16:20

Ισραήλ: Στρατός και Μοσάντ πιέζουν τον Νετανιάχου να κάνει συμφωνία με τη Χαμάς για τη Γάζα - Γιατί είναι ανένδοτος;

Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως είναι σε εσωτερική διαμάχη με τους επικεφαλής ασφαλείας, σχετικά με μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα έριχνε τους τόνους στην ένταση με το Ιράν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας φαίνεται πως πιέζουν να γίνει η συμφωνία ενώ ο επικεφαλής του κράτους αρνείται πεισματικά.

Η διαμάχη αυτή είναι σε εξέλιξη ενώ το εβραϊκό κράτος προετοιμάζεται για αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του, μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και τους στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Σκληραίνει τη στάση του Νετανιάχου στις συνομιλίες 

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου έχει σκληρύνει τις θέση του Ισραήλ στις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται με τη Χαμάς, που γίνονται με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, θέτοντας σε κίνδυνο μια πιθανή συμφωνία που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

«Υπάρχουν διαφορές στις απόψεις» σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας μεταξύ του Νετανιάχου και των κορυφαίων επικεφαλής ασφαλείας του, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις ισραηλινές διαβουλεύσεις στους Financial Times. «Αυτή τη στιγμή όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το Ισραήλ να επιτύχει μια συμφωνία, αλλά ο Νετανιάχου πρέπει να συμφωνήσει», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διεθνείς διπλωμάτες πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να ανοίξει το παράθυρο για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν συμφωνία με τη Χαμάς

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας που υποστηρίζουν μια συμφωνία περιλαμβάνουν τον επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Χέρζι Χάλεβι, τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον κύριο διαπραγματευτή του Ισραήλ στις συνομιλίες, και τον Ρόνεν Μπαρ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Άτομο που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι όλα τα στελέχη της άμυνας που ήταν παρόντα σε μια αμφιλεγόμενη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης συμφωνίας. Ο υπουργός Άμυνας θεωρείται επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας, λέγοντας την Τετάρτη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του ότι είναι «μείζονος σημασίας η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων».

Ωστόσο, η δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος εκπροσωπούσε τη Χαμάς στις συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές, καταδικάστηκε από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Και οι δύο χώρες εκτιμούν πως οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν τις συνομιλίες.

«Είστε αδύναμοι» - Έξαλλος ο Νετανιάχου

Τη ρήξη μεταξύ Νετανιάχου και των ανώτατων στελεχών άμυνας και ασφάλειας επιβεβαίωσαν και αρκετά ισραηλινά μέσα. Μάλιστα το Chanell 12 δημοσιοποίησε και απόσπασμα από έναν διάλογο που διεξήχθη μεταξύ του Νετανιάχου και των υπόλοιπων αξιωματούχων. «Είστε αδύναμοι», φέρεται να τους είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια διαπραγμάτευση... Αντί να πιέζετε τον πρωθυπουργό, πιέστε τον Σινουάρ», είπε, αναφερόμενος στον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ είναι ο εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας του Ισραήλ αντέδρασαν, τονίζοντας στον Νετανιάχου πως μετά από 10 μήνες πολέμου έχει επιτευχθεί μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς ώστε αυτή να μην αποτελεί πλέον απειλή για τη χώρα.

«Ο Νετανιάχου δεν θέλει δεσμευτική συμφωνία με τη Χαμάς» 

Αναλυτές πιστεύουν ότι η εσωτερική πολιτική επηρεάζει τους υπολογισμούς του Νετανιάχου, με τους ακροδεξιούς υπουργούς να απειλούν να ανατρέψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του αν δεχτεί οποιαδήποτε διακοπή των μαχών ως μέρος μιας συμφωνίας. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για μια συμφωνία για τη Γάζα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ηγέτη.

«Ο Νετανιάχου θέλει μια διέξοδο από τη συμφωνία και την ελευθερία να συνεχίσει να κυνηγά τη Χαμάς. Δεν θέλει η συμφωνία να είναι δεσμευτική», δήλωσε πηγή στους FT.

ειδήσεις τώραΓάζαΙσμαήλ ΧανίγιαΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΙράνΜπένιαμιν ΝετανιάχουΧαμάς