Κόσμος|07.08.2024 06:40

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ και τις αναφορές τής Άγκυρας στον Ρίμπεντροπ;

Μαρία Ζαχαράκη

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Το νέο επεισόδιο στο πολιτικό «ριάλιτι» μεταξύ των δυο χωρών ήρθε αυτή τη φορά μέσω αναρτήσεων στο Χ.

Κάθε μέρα σχεδόν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανεβάζει αναρτήσεις κατά του Ερντογάν και μαζί με αυτές και τους τόνους ανάμεσα στις δυο χώρες.

Συγκεκριμένα, ο Ίσραελ Κατζ ανέβασε μία ανάρτηση στο «Χ» που χαρακτήριζε τον Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα», επειδή χθες ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τα δυτικά κράτη, λέγοντας ότι «είναι αιχμάλωτοι των σιωνιστών του Ισραήλ».

«Ερντογάν, αν κάποιος είναι σκλαβωμένος, είναι οι πολίτες της Τουρκίας υπό τη δικτατορία σου», του απάντησε. «Περιορίζεις την πρόσβαση 57 εκατομμυρίων Τούρκων χρηστών στο Instagram, αλλά εσύ έχεις πρόσβαση στον ιδιωτικό σου λογαριασμό» συνέχισε ο υπουργός.

Παράλληλα έδειξε ένα σκίτσο του Ερντογάν να κρατάει το κινητό του, που δείχνει τη σελίδα του Τούρκου προέδρου στο Instagram να λειτουργεί κανονικά «Ένας ηγέτης που αγκαλιάζει τη Χαμάς, είναι δικτάτορας», του έγραψε.

Η σκληρή απάντηση της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να απαντήσει. Φανερά εξοργισμένο είπε ότι: «Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έχει κάνει συνήθεια να δημοσιεύει αναρτήσεις χαμηλού επιπέδου, γεμάτες συκοφαντίες και ψέματα, στοχοποιώντας τη χώρα μας και τον πρόεδρο μας».

Ακόμη πιο καυστική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, που δεν δίστασε να παρομοιάσει τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών του Χίτλερ, Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ.

Αυτή αναφορά στον τον υπουργό Εξωτερικών του Χίτλερ αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι δεν είναι απλά θυμωμένοι και εξαγριωμένοι με τους Εβραίους αλλά απαιτούν και σκληρή τιμωρία των Ισραηλινών. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στην ατελείωτη «διπλωματική σαπουνόπερα» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και δείχνει ότι η αντιπαράθεση είναι το καθημερινό ψωμοτύρι και των δύο χωρών.

ΙσραήλΧίτλερειδήσειςΤουρκίαΕβραίοιειδήσεις τώρα