Κόσμος|06.08.2024 21:24

Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ νέος επικεφαλής της οργάνωσης – Το βιογραφικό του

Newsroom

Η Χαμάς δήλωσε ότι επέλεξε ως νέο ηγέτη της τον Γιαχία Σινουάρ, κορυφαίο αξιωματούχο της στη Γάζα, ο οποίος οργάνωσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι όρισε τον Σινουάρ ως νέο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της για να αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια, που σκοτώθηκε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα σε πιθανό ισραηλινό χτύπημα.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής.

Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννηθείς στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Θα ιδρύσει στη συνέχεια τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Οι μετακινήσεις του Σινουάρ περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώρα