Κόσμος | 07.08.2024 10:15

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ο νέος ηγέτης της Χαμάς και νούμερο ένα εχθρός του Ισραήλ - Πώς θα κυβερνήσει κρυμμένος

Newsroom

Η Χαμάς διόρισε για νέο πολιτικό ηγέτη της στη Γάζα, τον Γιαχία Σινουάρ, για να διαδεχθεί τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα από τους Ισραηλινούς.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε την Τρίτη, την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή είναι στο κόκκινο, με το Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στο έδαφός του.

Ο Νο 1 εχθρός του Ισραήλ 

Ο ίδιος θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, ο Σινουάρ θα προσπαθήσει τώρα να ηγηθεί της Χαμάς, σε αβέβαιους καιρούς από άγνωστη τοποθεσία στη Γάζα, όπως αναφέρει το al Zazeera.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης με έδρα τη Γάζα είναι ο Νο1 εχθρός του Ισραήλ λόγω της ενορχήστρωσης της πολύνεκρης επίθεσης κατά την οποία απήχθησαν και εκατοντάδες Ισραηλινοί. Έτσι, επιλέγοντάς τον ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, η Χαμάς στέλνει ένα μήνυμα περιφρόνησης προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ερωτήματα για το πώς θα κυβερνήσει κρυμμένος 

Αλλά παραμένει ασαφές πώς ο Σινουάρ θα είναι σε θέση να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του στη Χαμάς, να διευθύνει τις καθημερινές πολιτικές επιχειρήσεις του κινήματος και να επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ την ίδια ώρα παραμένει κρυμμένος, σχολιάζει το δίκτυο, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να τον σκοτώσουν.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ 

Γεννημένος το 1962 στην πόλη Χαν Γιουνίς, ο Σινουάρ παρουσιάζεται συχνά ως ένας από τους πιο ασυμβίβαστους κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς.

Συνελήφθη πολλές φορές από το Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για τη συμμετοχή του κατά της κατοχής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Μετά την αποφοίτησή του, βοήθησε στη δημιουργία ενός δικτύου μαχητών για την ανάληψη ένοπλης αντίστασης κατά του Ισραήλ. Η ομάδα αυτή θα γινόταν αργότερα οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς ως ένας από τους ηγέτες της σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση της ομάδας από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν το 1987.

Τον επόμενο χρόνο, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και του επιβλήθηκαν τέσσερις ποινές ισόβιας κάθειρξης - που ισοδυναμούν με 426 χρόνια φυλάκισης - για φερόμενη συμμετοχή στη σύλληψη και τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων υπόπτων παλαιστίνιων κατασκόπων.

Πέρασε 23 χρόνια στην ισραηλινή φυλακή, όπου έμαθε εβραϊκά και γνώρισε καλά τις ισραηλινές υποθέσεις και την εσωτερική πολιτική. Απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με την οποία απελευθερώθηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ ανέβηκε γρήγορα και πάλι στις τάξεις της Χαμάς. Το 2012 εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της ομάδας και του ανατέθηκε ο συντονισμός με τις Ταξιαρχίες Κασάμ. Έπαιξε ηγετικό πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επτά εβδομάδων επίθεσης του Ισραήλ κατά της Γάζας το 2014. Την επόμενη χρονιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τον Σινουάρ ως «παγκόσμιο τρομοκράτη». Το 2017, ο Σινουάρ έγινε επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, διαδεχόμενος τον Χανίγια, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της ομάδας.

Τι έλεγε σε συνέντευξή του το 2021 για την Χαμάς και τη Γάζα

Σε αντίθεση με τον Χανίγια, ο οποίος είχε ταξιδέψει και είχε εκφωνήσει ομιλίες καθ' όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, μέχρι τη δολοφονία του, ο Σινουάρ ήταν σιωπηλός από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλά σε συνέντευξή του στο Vice News το 2021, είχε δηλώσει ότι ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν τον πόλεμο λόγω του υψηλού κόστους του, δεν θα «σηκώσουν λευκή σημαία».

«Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσπαθήσαμε για την ειρηνική και την λαϊκή αντίσταση. Περιμέναμε ότι ο κόσμος, οι ελεύθεροι άνθρωποι και οι διεθνείς οργανισμοί θα στέκονταν στο πλευρό του λαού μας και θα σταματούσαν την κατοχή να διαπράττει εγκλήματα και να σφαγιάζει το λαό μας. Δυστυχώς, ο κόσμος έμεινε αμέτοχος και παρακολουθούσε», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την τακτική της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων χωρίς διακρίσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν αμάχους, ο Σινουάρ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι πολεμούν με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκοτώνει σκόπιμα μαζικά Παλαιστίνιους αμάχους, παρά το γεγονός ότι διαθέτει προηγμένα και ακριβή όπλα: «Περιμένει ο κόσμος να είμαστε φρόνιμα θύματα ενώ μας σκοτώνουν, να μας σφάζουν χωρίς να κάνουμε θόρυβο;», είχε πει τότε ο Σινουάρ.

ΓάζαΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάς