Κόσμος|07.08.2024 15:41

Σε συναγερμό το Ισραήλ: Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για τα καταφύγια – Πέμπτη ή Παρασκευή η επίθεση του Ιράν;

Newsroom

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ για την ενδεχόμενη απάντηση του Ιράν τις επόμενες μέρες ή και ώρες, με τα καταφύγια να είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν πολίτες εάν ξεσπάσει σοβαρή συμπλοκή. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ, Αδαμαντία Λιόλιου υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στη Βηρυτό, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, με την Jerusalem Post να αναφέρει πως ισραηλινά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό καθώς και στο νότιο Λίβανο και προκλήθηκε αναστάτωση. 

Πλήρως εξοπλισμένες κλίνες κάτω από νοσοκομείο  

Στις εικόνες που μετέδωσε το OPEN, φαίνεται πως σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο βόρειο Ισραήλ, έχει εξοπλιστεί κατάλληλα σε πάρκινγκ κάτω από τη γη. Έχουν μεταφερθεί κρεβάτια νοσηλείας και έχουν δημιουργηθεί κλινικές.

Σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση το προσωπικό του νοσοκομείου είναι έτοιμο να μεταφέρει άμεσα ασθενείς.

Οδηγίες στον κόσμο να είναι κοντά στα καταφύγια

Σε καθεστώς ετοιμότητας είναι όλη η χώρα μετά και το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος είπε πως «θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία στο Ισραήλ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό», όπου σκοτώθηκε το Νο2 της Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος στοχοποίησε την πόλη Χάιφα και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες σε περιοχές στα σύνορα με τον Λίβανο να βρίσκονται οι κάτοικοι κοντά σε καταφύγια τις επόμενες ημέρες, λόγω της κρισιμότητας της κατάσταση.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Καθώς αναμένεται μια μαζική επίθεση από το Ιράν και την Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, είναι σε εξέλιξη ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως έχουν στείλει ένα ευθύ μήνυμα και στο Ιράν και στο Ισραήλ έτσι ώστε να μην κλιμακωθεί ιδιαίτερα η κρίση. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνει η Αδαμαντία Λιόλιου, πως δεν υπάρχει πρόθεση από τις τρίτες χώρες να γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος.

Al Arabiya: Πέμπτη ή Παρασκευή τα ιρανικά αντίποινα

Το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya από την πλευρά του μετέδωσε επικαλούμενο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως τα αντίποινα του Ιράν αναμένονται να εκδηλωθούν αύριο ή την Παρασκευή. Αν και παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι σίγουρο ότι επίκειται η επίθεση και οι τελευταίες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ιράν πιστεύεται ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που γίνεται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με θέμα την απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν τι μορφή θα λάβει η ιρανική επίθεση κι αν υπάρξει συντονισμένη δράση της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξουσίους της στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλ, έχει ήδη πει ότι τόσο η Τεχεράνη όσο και η οργάνωσή του θα πάρουν εκδίκηση, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης ευρείας κλίμακας επίθεσης σε πολλά μέτωπα.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι αμερικανικές πηγές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα πλήγματα από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, αλλά μια παρατεταμένη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ θα αποτελέσει πρόκληση.

ΧεζμπολάχΜέση ΑνατολήΙράνειδήσεις τώραΙσραήλκαταφύγιο