Κόσμος|07.08.2024 22:15

ΗΠΑ: Μαθητής ξυλοκόπησε τη δασκάλα του γιατί του πήρε το βιντεοπαιχνίδι

Newsroom

Μαθητής από τη Φλόριντα ξυλοκόπησε άγρια τη δασκάλα του, μέσα στο σχολείο Matanzas, επειδή του κατάσχεσε το βιντεοπαιχνίδι Nintendo Switch.

Ο τότε 17χρονος Brendan Depa, καταδικάστηκε την Τρίτη σε πενταετή φυλάκιση και στη συνέχεια σε 15ετή αναστολή. Ο Depa, ο οποίος γίνεται 19 ετών στις 22 Αυγούστου, έχει δηλώσει ότι δεν αμφισβητεί την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης σε υπάλληλο του σχολικού συμβουλίου. Αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών.

Πώς σημειώθηκε το περιστατικό

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Brendan Depa έριξε τη δασκάλα Joan Naydich στο έδαφος και άρχισε να την κλωτσάει και να τη γρονθοκοπεί στο σώμα και το κεφάλι. Η επίθεση καταγράφηκε από τις κάμερες του σχολείου και έκανε το γύρο του κόσμου.

Εμφανιζόμενος στο δικαστήριο, ο Depa, ο οποίος φέρεται να είναι αυτιστικός, παραδέχθηκε το έγκλημά του και πλέον αναμένεται στο επόμενο διάστημα να καθοριστεί η ποινή του από τον δικαστή.

Οι δικηγόροι του Depa επικαλέστηκαν την ψυχική του κατάσταση και υποστήριξαν πως δεν ήταν ικανός για δίκη. Ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε. Ο έφηβος είχε συλληφθεί στο παρελθόν άλλες τρεις φορές για παραβατική συμπεριφορά.

«Είχε μια δύσκολη ζωή»

Σύμφωνα με την Daily Mail, η μητέρα του, Leanne Depa είπε στο δικαστήριο ότι: ο «Brendan, είχε μια δύσκολη ζωή», προσθέτοντας πώς ο γιος της είχε «αισθανθεί εγκαταλελειμμένος» από αυτήν, αφού τον έστειλε να ζήσει σε μια μονάδα θεραπείας στη Βόρεια Καρολίνα για ένα χρόνο όταν ήταν 14 ετών. Η εργοθεραπεύτρια είπε επίσης: «Παλεύει με τον αυτισμό και τα προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά […] μπόρεσα να διαχειριστώ τον Brandon, γιατί ήξερα τον Brandon και ήξερα τα ερεθίσματα του και ήξερα τις ανάγκες και τα δυνατά του σημεία». Στη μονάδα θεραπείας ο Depa χτύπησε στο κεφάλι άτομο του προσωπικού, γρονθοκόπησε έναν γιατρό και πέταξε μια καρέκλα, σύμφωνα με τη βοηθό εισαγγελέα του κράτους, Melissa Clark. Στη συνέχεια, ο Depa στάλθηκε σε ένα ομαδικό σπίτι, πριν επιστρέψει για να ζήσει με τη μητέρα του και να πάει στο δημόσιο σχολείο στο Palm Coast το 2021. Είπε ότι είχε προειδοποιήσει το σχολείο για τη συμπεριφορά του γιου της.

Τι ισχυρίζεται η δασκάλα

Η Naydich, μητέρα δύο παιδιών, είπε στο δικαστήριο: «Οι ενέργειες του Brendan Depa εκείνη την ημέρα με έκαναν να χάσω τη δουλειά που είχα για σχεδόν 19 χρόνια, να χάσω την οικονομική μου ασφάλεια, να χάσω την ασφάλιση υγείας μου». Έχει επίσης καταθέσει μια μόνιμη διαταγή εναντίον του Depa που τον εμποδίζει να πλησιάσει το σπίτι ή τον τόπο εργασίας της. Η Naydich είπε ότι τα χειρότερα τραύματα είναι εσωτερικά και ότι η επίθεση επηρέασε βαθιά τις γνωστικές της λειτουργίες. «Δυστυχώς, πολλά από τα τραύματα μου που δεν είναι ορατά θα τα έχω για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε. Η Naydich, είπε στο δικαστήριο στην ακρόαση τον Μάιο ότι: «Υπάρχουν συνέπειες στη ζωή σε κακές πράξεις, κακές επιλογές. Έκανε αυτή την επιλογή εκείνη την ημέρα να με ακολουθήσει».

ειδήσειςσχολείοΗΠΑειδήσεις τώραδασκάλα