Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Δεν κάνουμε τίποτα κακό» - Γιατί απαγορεύεται να αναφέρεται η Ταϊβάν στη διοργάνωση
NewsroomΗ Αντζελίνα Γιανγκ νόμιζε ότι γνώριζε τους κανόνες των Ολυμπιακών Αγώνων – όχι εθνικές σημαίες, όχι πολιτικά μηνύματα. Ήταν ενθουσιασμένη που θα είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει του συμπατριώτες της αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου ζει και σπουδάζει. Η Ταϊβανέζα φοιτήτρια έφτιαξε την πινακίδα της – το περίγραμμα του νησιού της πατρίδας της, με τις λέξεις «jiayou Taiwan» (Go Taiwan) γραμμένες στα κινέζικα. Όταν, όμως άνοιξε την πινακίδα της στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάντμιντον της χώρας της εναντίον της Κίνας, περικυκλώθηκε από αγνώστους.
«Γιατί μάς φέρονται έτσι;»
«Κρατούσα το πλακάτ μου και ο σεκιούριτι άρχισε να μιλάει στο γουόκι – τόκι με τον συνάδελφό του. Μετά ένας άντρας, που νομίζω ότι ήταν Κινέζος, στάθηκε μπροστά μου προκειμένου να κρύψει το πανό μου». Ο άγνωστος άρπαξε την πινακίδα από τα χέρια της. «Έμεινα έκπληκτη. Ήμουν πραγματικά λυπημένη και θυμωμένη ταυτόχρονα. Δεν κάνουμε τίποτα κακό, γιατί να μάς φέρονται έτσι;», είπε η ίδια στον Guardian. Το υπουργείο εξωτερικών της Ταϊβάν περιέγραψε το περιστατικό ως βίαιο και αντίθετο με τις ολυμπιακές αξίες της φιλίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάλεσε τις γαλλικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση ενώ, απλό πλευράς ΔΟΕ η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι υπάρχουν «πολύ σαφείς κανόνες» που απαγορεύουν τα πανό.
Οι Ολυμπιονίκες από την Ταϊβάν -που επίσημα αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας της Κίνας – εδώ και δεκαετίες πρέπει αν αγωνίζονται στην ομάδα που ονομάζεται «Κινεζική Ταϊπέι». Αυτός είναι ένας από τους κανόνες που εφαρμόζονται αυστηρά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Συχνά, αυτοί οι κανόνες αποδίδονται στην πίεση που ασκείται στη ΔΟΕ από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας, η οποία και διεκδικεί την Ταϊβάν ως κινεζικό έδαφος που σκοπεύει να προσαρτήσει. Η τεράστια επιρροή της Κίνας χρησιμοποιείται προκειμένου να συρρικνωθεί, κατά το δυνατόν, ο διεθνής χώρος της Ταϊβάν – είτε μιλάμε για τη θέση της στον ΟΗΕ, είτε για έναν ταϊβανέζικο σύλλογο παρατήρησης πτηνών.
Το όνομα «Κινεζική Ταϊπέι» χρονολογείται από την εποχή των πρώην αυταρχικών κυβερνητών της Ταϊβάν, οι οποίοι επί σειρά δεκαετιών συναγωνίζονταν με το Πεκίνο σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπούσε επίσημα την Κίνα στη διεθνή σκηνή. Το 1976, οι κυβερνήτες της Ταϊβάν απέρριψαν την προσφορά της ΔΟΕ να αγωνιστούν ως ομάδα «Ταϊβάν» αντί του «Δημοκρατία της Κίνας». Σήμερα, η ομάδα «Ταϊβάν» θα αντιπροσώπευε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πληθυσμό, ο οποίος όλο και περισσότερο επιθυμεί να αυτοπροσδιορίζεται με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, πλέον, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.
Η Ταϊβάν πλέον είναι μία από τις μόλις τρεις εβδομάδες των οποίων η σημαία απαγορεύεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άλλες δύο είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία- που απαγορεύτηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Υπό την προφανή πίεση της Κίνας, η ΔΟΕ αρνείται να επιτρέψει στην Ταϊβάν τη συμμετοχή στους Αγώνες με το εθνικό της όνομα. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν χαρακτηρίσει τη στάση της Επιτροπής «μοναδικά παράλογη», τονίζοντας ότι, ακόμα κι αν ήταν κοινά αποδεκτό ότι η Ταϊβάν αποτελεί κινεζικό έδαφος -όπως γίνεται στην περίπτωση των Βερμούδων που θεωρούνται βρετανικό έδαφος ή του Πουέρτο Ρίκο των ΗΠΑ-, θα είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί με το δικό της όνομα.
Το περιστατικό με την Γιανγκ ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά των Αγώνων του Παρισιού που προκάλεσαν την οργή των κατοίκων της Ταϊβάν αφού, οι ολυμπιακοί κανόνες περιορίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επευφημούν την εθνική τους ομάδα. Οι ταϊβανέζοι οπαδοί προσπάθησαν να είναι δημιουργικοί. Στον τελικό του μπάντμιντον ένα πανό επευφημούσε την «χώρα του bubble tea». Άλλο έγραφε «Ταϊβάν» με εικόνες φαγητού. Την ίδια μέρα που άρπαξαν το πανό της Γιανγκ, όμως, η ασφάλεια των Αγώνων φωτογραφήθηκε να κατάσχει μία πετσέτα με την ένδειξη «Ταϊβάν». Σε έναν άνδρα που φορούσε ένα μπλουζάκι με την ίδια αναγραφή, είπαν να φορέσει ένα μπουφάν.
Η πρόεδρος του συλλόγου ταϊβανέζων στη Γαλλία, Σάντι Ξουέ, δήλωσε στα ΜΜΕ της χώρας της ότι της αφαιρέθηκε ένα κομμάτι χαρτόνι που δεν ανέγραφε τίποτα. Η ίδια κατήγγειλε ότι, μέλη της ασφάλειας των Αγώνων αγνόησαν τα παράπονά της για κινέζους θεατές που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και κρατούσαν μία σημαία μεγέθους μεγαλύτερου από το επιτρεπόμενο. Όπως τόνισε η Ξουέ, τα μέλη της κοινότητας, «είχαν λάβει μία οδηγία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλεγε ότι απαγορεύεται να εμφανιστεί οτιδήποτε σχετίζεται με την Ταϊβάν ή δείχνει την Ταϊβάν». Όπως πρόσθεσε, υπήρξαν και ισχυρισμοί ότι, Κινέζοι υπήκοοι, υπέδειξαν στους ανθρώπους της ασφάλειας Ταϊβανέζους οπαδούς.
«Η Ταϊβάν και η κινεζική Ταϊπέι εξακολουθούν να είναι η ίδια χώρα»
Την Κυριακή (04/08) στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ταϊπέι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα της χώρας τους να υπερασπίζεται τον τίτλο της και να κατακτά ξανά το χρυσό μετάλλιο στο διπλό μπάντμιντον ανδρών. Οι παρευρισκόμενοι οπαδοί ανέμιζαν την εθνική σημαία καθώς και το επίσημο πανό της «κινεζικής Ταϊπέι». Όπως έγινε και στους Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, ήταν ένα συναρπαστικό, ιδιαίτερα φορτισμένο ντέρμπι. Το οποίο, όμως, προκάλεσε και θλίψη σε κάποιους καθώς, κατά την απονομή των μεταλλίων, αναρτήθηκε η -εγκεκριμένη από τη ΔΟΕ- σημαία της «Κινεζικής Ταϊπέι» και, αντί για τον εθνικό ύμνο της χώρας, έπαιξε ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι, επανασχεδιασμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Σε κάποια διεθνή περιβάλλοντα δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να πούμε ότι είμαστε από την Ταϊβάν. Αυτή τη φορά θέλουμε να σηκωθούμε και να το φωνάξουμε», εξήγησε η 23χρονη φοιτήτρια, Νάνσι Τουνγκ. Τρεις Ταϊβανέζοι φίλοι στο πλήθος του σταθμού, όμως, υπήρξαν πιο πραγματιστές. «Απλά αγαπάμε την χώρα μας. Η Ταϊβάν και η κινεζική Ταϊπέι εξακολουθούν να είναι η ίδια χώρα», εξήγησε η Άιβι Σιε, που επίσης παρακολουθούσε τον αγώνα.
Από πλευράς της, πάντως, η Γιανγκ σημειώνει ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη και έχει την υποστήριξη του πρέσβη της Ταϊβάν στη Γαλλία, Γου Τσιχ-Τσουνγκ. «Η ΔΟΕ αντιμετωπίζει την Ταϊβάν πολύ σκληρά, κάθε φορά που αγωνίζεται αντιμέτωπη στην Κίνα», είπε η Γου σε μέσα ενημέρωσης. Η Γιανγκ χαρακτήρισε «ανόητους» τους ισχύοντες κανόνες και εξέφρασε την ελπίδα της να αλλάξουν σύντομα. «Ελπίζω ότι θα μπορούμε να υποστηρίξουμε την ομάδα μας στους Ολυμπιακούς, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Ακολουθούμε τους κανόνες αλλά γιατί να μην μπορούμε να ανοίξουμε ένα πανό που είναι ουδέτερο και μη πολιτικό; Αυτό είναι το μόνο που θέλω και το μόνο που ελπίζω ότι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι της Ταϊβάν», υπογραμμίζει.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό