Κόσμος|07.08.2024 21:49

Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Οι λόγοι της αιφνιδιαστικής επίθεσης του Κιέβου – Τα 3 σενάρια

Newsroom

Διεθνείς αναλυτές προσπαθούν να βρουν το κίνητρο πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση των Ουκρανών στην περιοχή του Κούρσκ. Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά κρίσιμη για την ίδια την εξέλιξη του πολέμου για τους Ουκρανούς και μάλιστα υπό το φόβο ότι μπορεί το Κίεβο να χάσει τη στήριξη των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Έφη Κουτσοκώστα, αναλυτές από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις της Ουκρανίας προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή.

Τα τρία σενάρια

Μέχρι στιγμής τρία είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν ξένοι μελετητές για την αιφνιδιαστική επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κούρσκ, όπως ανέφερε η Έφη Κουτσοκώστα στο κεντρικό δελτίο του OPEN:

  • Αρχικά θεωρούν πως οι Ουκρανοί να θέλουν να καταλάβουν κάποια εδάφη στην περιοχή του Κούρσκ ώστε να έχουν στα χέρια τους ένα διαπραγματευτικό χαρτί, αν αύριο χρειαστεί να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους προκειμένου να υπάρξει μια ανταλλαγή εδαφών.
  • Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν είναι οι Ουκρανοί να θέλουν να καταλάβουν ή να καταστρέψουν τον τελευταίο διαμετακομιστικό σταθμό ρωσικού φυσικού αερίου που βρίσκεται στην περιοχή. Πρόκειται άλλωστε για τον τελευταίο αγωγό που μεταφέρει ακόμα ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
  • Επίσης, εκεί βρίσκεται και ένας πυρινός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να θέλουν οι Ουκρανοί να καταλάβουν για να μπορούν να τον ανταλλάξουν την επόμενη ημέρα των πιθανών διαπραγματεύσεων με τον σταθμό Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ρώσων.

Την απομάκρυνση 6.000 Ουκρανών από παραμεθόριες περιοχές ζήτησε το Κίεβο

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία διέταξε την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί. «Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ. «Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε δηλώσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική και προκλητική» επίθεση εναντίον αμάχων.

ειδήσειςΟυκρανίαΡωσίαΜόσχαΚίεβοειδήσεις τώρα