Κόσμος|08.08.2024 06:41

Γιατί η Τουρκία προσφεύγει κατά του Ισραήλ στο δικαστήριο της Χάγης: Ο στόχος του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ είναι σε τεντωμένο σχοινί, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταφεύγει στο διεθνές δικαστήριο Χάγης, καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η νομική διεύθυνση της τουρκικής βουλής παρουσίασε την Τετάρτη (7/8) τον φάκελο της αίτησης προσφυγής στη Χάγη. Η παρέμβαση της Τουρκίας βασίζεται στα άρθρα της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, την οποία έχει υπογράψει.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την κίνηση της τουρκικής Βουλής χαρακτήρισε «βάρβαρο» το Ισραήλ και είπε ότι θα παρακολουθούν την υπόθεση μέχρι το Τελ Αβίβ να πάρει την τιμωρία που του αξίζει. Με την κίνηση αυτή, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία θέλει να δείξει, προς την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι είναι από τις χώρες που αντιτίθεται εμπράκτως στο Ισραήλ.

Καμιά αντίδραση για το νέο αρχηγό της Χαμάς

Την ίδια στιγμή, επίσημη αντίδραση για το νέο αρχηγό της Χαμάς δεν υπάρχει ακόμη, ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος φρόντισε αντί να ασχοληθεί με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του νέου ηγέτη της Χαμάς, να καυτηριάσει έντονα τη δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, περί εξόντωσης και του νέου αρχηγού, Γιαχιά Σινουάρ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους-δολοφόνου, Ίσραελ Κατζ, απειλεί και τον νέο ηγέτη της Χαμάς», γράφει χαρακτηριστικά η Γενί Σαφάκ. «Ανοιχτή απειλή από το Ισραήλ στον νέο ηγέτη της Χαμάς» γράφουν άλλα Μέσα.

Πάντως, από τη στιγμή που η Άγκυρα είναι εξ ορισμού υπερασπιστής και προστάτης της Χαμάς, είναι πολύ πιθανό ότι θα αποδεχτεί το νέο ηγέτη και θα τον στηρίξει. Και το απέδειξε περίτρανα, λαμβάνοντας την απόφαση να γίνει διάδικος στη δικαστική προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΧαμάςΤουρκίαΙσραήλειδήσειςειδήσεις τώρα