Κόσμος|09.08.2024 06:55

Τελικά τι εύρος θα έχει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ; Οι συνέπειες από πιθανή γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την εκτίμηση -αλλά και την ευχή- ότι το Ιράν και οι δύο ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις – σύμμαχοί του, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, θα χτυπήσουν το Ισραήλ, όμως, το χτύπημά τους θα είναι περιορισμένης κλίμακας και μετά θα θριαμβεύσει η διεθνής διπλωματία, κάτι που επιζητούν και οι Αμερικανοί, εκφράζει στο ethnos.gr ο διεθνολόγος, καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ερευνητής για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Αθανάσιος Μποζίνης.

«Θεωρώ αλλά και ευελπιστώ ότι θα είναι περιορισμένης έκτασης το χτύπημα προς το Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του. Γνωρίζουν καλά ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σίγουρα σε ένα δικό τους χτύπημα και η απάντησή του θα είναι πολύ δυναμική, σε περίπτωση που Ιράν, Χεζμπολάχ και Χαμάς επιτεθούν εκτεταμένα. Επέκταση του πολέμου δε θέλουν ούτε οι Αμερικανοί, οι σύμμαχοι του Ισραήλ και το έχουν κάνει πολύ σαφές αυτό. Πιστεύω ότι στο τέλος θα κερδίσει η διεθνής διπλωματία», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στους στόχους που είχε το Ισραήλ, όταν προχώρησε στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Όπως λέει, ήθελε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, ότι μπορεί να εξολοθρεύσει όσους επιβουλεύονται την κατάρρευση της ασφάλειάς του και ότι μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που θέτει.

Παράλληλα, κατά τον κ. Μποζίνη, το Ισραήλ με τη δολοφονία του Χανίγια ήθελε να κάνει σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι ακόμα λειτουργεί το σύστημα της Μοσάντ, το οποίο είχε αμφισβητηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η χρήση πυρηνικών

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ερευνητή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και δε θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο χρήσης τους, σε περίπτωση που δεχτεί μαζική επίθεση από Ιράν, Χεζμπολάχ και Χαμάς και νιώσει ότι στριμώχνεται.

«Να μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και στο πλαίσιο της ασφάλειάς του μπορεί να κάνει τα πάντα, ακόμα και να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε περίπτωση που δεχθεί ευρείας κλίμακας επίθεση και από τις τρεις πλευρές. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι φαίνεται ότι εξοπλίζουν το Ιράν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα και το ενδεχόμενο μίας απευθείας σύγκρουσης Ισραήλ και Τουρκίας. Αυτό μπορεί να γίνει, σε περίπτωση που το Ιράν χρησιμοποιήσει τουρκικά όπλα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, πού μπορεί να καταλήξει μία ευρείας κλίμακας αντιπαράθεση. Είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν μπαίνεις με αναμμένο σπίρτο σε μία πυριτιδαποθήκη», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Τεράστιο το πλήγμα στη διεθνή οικονομία από μία εκτεταμένη σύγκρουση

Με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή είναι πολύ ρευστή η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αφού επίκεινται οι εκλογές και υπάρχουν τριγμοί στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υποστηρίζει ότι θα είναι τραγικές οι συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία στο ενδεχόμενο μίας ευρείας κλίμακας σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί ήδη να εξαχθεί με βάση την πορεία που ακολούθησαν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το παγκόσμιο εμπόριο δεν έχει ακόμα ανακάμψει από την περίοδο του κορονοϊού και την κατάσταση δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΙσραήλΙράνΠανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΧεζμπολάχΧαμάςΙσμαήλ Χανίγιαπυρηνικά όπλα