Κόσμος|08.08.2024 20:04

Κούρσκ: Συνεχίζονται οι μάχες Ρώσων και Ουκρανών – Έμμεση αναφορά Ζελένσκι στην επίθεση

Newsroom

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην περιφέρεια του Κουρσκ. Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έχουν διεισδύσει από 10 έως 30 χιλιόμετρα σε ρωσικό έδαφος, παρά τις διαβεβαιώσεις Ρώσων στρατηγών και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της χώρας Βαλερί Γερασίμοφ, πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, έχουν καταληφθεί και κωμοπόλεις κοντά στο σημείο όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι επίσημες και ανεπίσημες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μια δύναμη αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών είχε διασχίσει ένα ελαφρώς αμυνόμενο τμήμα των συνόρων το πρωί της Τρίτης. 

Σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις η συγκεκριμένη επίθεση είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη από παλιότερες, οι οποίες διοργανώνονταν από εθελοντικές μαχητικές ομάδες, που δεν ήταν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας, λέει η Κομισιόν 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της επιτιθέμενη σε στόχους στη Ρωσία, μετά από την εισβολή στη συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ. «Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Και στο πλαίσιο αυτού του νόμιμου δικαιώματος άμυνας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της, αλλά και στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός «ξέρει πως να αιφνιδιάζει»

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητα του «να αιφνιδιάζει» και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή όπου σύμφωνα με τη Μόσχα το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά μήκος των συνόρων.

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αυστηρής σιωπής προς το παρόν σχετικά με τη δραστηριότητα του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, ο στρατός του Κιέβου επιχειρεί από την Τρίτη.

«Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πως να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πως να πετυχαίνει αποτελέσματα» δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση στην οποία έγινε παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας του στρατού.

«Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας - του κράτους και της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε σε ένα βίντεο από την παρουσίαση το οποίο αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κουρσκ

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο κυβερνήτης της περιοχής, ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή των φιλο-ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή την Τρίτη, όπου αναπτυχτήκαν περίπου 1.000 στρατιώτες και περισσότερες από δύο δωδεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Για βαριές ρωσικές απώλειες κάνει λόγο το Κίεβο

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ανέφερε την εισβολή στην καθημερινή του ενημέρωση για το πεδίο της μάχης την Τετάρτη. Σε έκθεσή του αργά το βράδυ, ανέφερε ότι οι μάχες είχαν ενταθεί στην περιοχή του Σούμου, όπου οι αρχές έχουν εκκενώσει περίπου 6.000 ανθρώπους.

Είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει αεροσκάφη, ελικόπτερα και βαρέα όπλα στην περιοχή, «αλλά δεν σημείωσαν πρόοδο και υπέστησαν σημαντικές απώλειες». Ένας σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας κατηγόρησε την Πέμπτη τη Μόσχα για την ουκρανική εισβολή στη Ρωσία, χωρίς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για την πιο σοβαρή επίθεση σε ρωσικό έδαφος εδώ και μήνες.

«Η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης, βομβαρδισμών, στρατιωτικών ενεργειών, αναγκαστικών εκκενώσεων και καταστροφής φυσιολογικών μορφών ζωής -συμπεριλαμβανομένων και εντός των εδαφών της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως οι περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ- είναι αποκλειστικά και μόνο η απερίφραστη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σύμβουλος του Ζελένσκι.

Ντμίτρι ΜεντβέντεφΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΜόσχαΟυκρανία