Κόσμος|08.08.2024 22:21

Αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ για ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Ο πόλεμος δεν πηγαίνει όπως τον σχεδίαζε η Μόσχα

Newsroom

Αμηχανία στο Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ, με την εισβολή να πραγματοποιείται από μέρος των ουκρανορωσικών συνόρων που φυλάσσεται από μονάδες χαμηλής μαχητικότητας.

Οι ουκρανοί έχουν διεισδύσει περί τα 10 χιλιόμετρα μέσα σε ρωσικό έδαφος σε μια επίθεση που έχει στρέψει τα βλέμματα των δυτικών ΜΜΕ πάνω της. Τόσο το BBC ,όσο και το Bloomberg κάνουν λόγο για «στραπατσάρισμα της εικόνας του Πούτιν».

BBC: Ο πόλεμος δεν πηγαίνει όπως τον σχεδίαζε η Μόσχα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Και δεν πηγαίνει καθόλου όπως σχεδίαζε η Μόσχα γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής του δικτύου Στιβ Ρόζενμπεργκ στο BBC.

«H ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θεωρήθηκε στο Κρεμλίνο ως μια σύντομη, αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση. Η προσδοκία ήταν ότι θα χρειάζονταν λίγες μέρες, το πολύ λίγες εβδομάδες, ώστε η Ρωσία να πάρει τον έλεγχο στη γείτονα χώρα της.Όλα αυτά πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια» γράφει στην αρχή. Και προσθέτει «Τους τελευταίους 29 μήνες, συχνά ακούγαμε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση εξελίσσεται ''σύμφωνα με το σχέδιο''. Τώρα υπάρχει μια νέα προσθήκη στη «μαύρη» λίστα: η ουκρανική επίθεση αυτής της εβδομάδας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ».

Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν;

Όπως γράφει ο Ρόζενμπεργκ: «Πρώτον, μια αποποίηση ευθύνης: είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σούντζα του Κουρσκ. Δεν είναι σαφές πόσα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί, πόσα εδάφη έχουν καταλάβει , και ποιος μπορεί να είναι ο τελικός τους στόχος.

Η σημερινή (Πέμπτη) έκδοση του ρωσικού φύλλου Nezavisimaya Gazeta ανέφερε: «Τα γεγονότα στο μέτωπο του Κουρσκ καλύπτονται από το περιβόητο πέπλο ομίχλης του πολέμου». Αλλά και στην ομίχλη κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι προφανές ότι αυτό που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Κουρσκ είναι περαιτέρω απόδειξη ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν εξελίχθηκε «σύμφωνα με το σχέδιο». Τα γεγονότα φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Μην περιμένετε να το παραδεχτεί η Μόσχα. Το πιθανότερο είναι οι Ρώσοι αξιωματούχοι να χρησιμοποιήσουν την ουκρανική επίθεση για να προσπαθήσουν να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινή γνώμη γύρω από την κυβέρνηση και να ενισχύσουν την επίσημη αφήγηση του Κρεμλίνου ότι (α) σε αυτή τη σύγκρουση η Ρωσία δεν είναι ο επιτιθέμενος και (β) η Ρωσία είναι ένα «πολιορκημένο φρούριο» που περιβάλλεται από εχθρούς που σχεδιάζουν να εισβάλουν και να το καταστρέψουν.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στον γείτονά της.

Υπάρχει σαφώς μεγάλη διαφορά στην ορολογία. Όταν τα στρατεύματα της Ρωσίας διέσχισαν τα σύνορα με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κρεμλίνο αποκάλεσε τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «απελευθερώνει» πόλεις και χωριά.

Στον αντίποδα, σήμερα η Μόσχα περιγράφει τα ουκρανικά στρατεύματα που προελαύνουν στη Ρωσία ως «τρομοκρατική επίθεση» και «πρόκληση».

Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ και οι σφοδρές μάχες εκεί είναι σημάδι ότι οι εχθροπραξίες πλησιάζουν περισσότερο στο ρωσικό έδαφος. Αλλά αυτό θα στρέψει τη ρωσική κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο; Όχι απαραίτητα.

Πέρυσι, αναφέρει ο Ρόζενμπεργκ, επισκέφτηκα το Μπέλγκοροντ, μια ρωσική περιοχή που, όπως και το Κουρσκ, συνορεύει με την Ουκρανία. Βομβαρδιζόταν μέσα από το ουκρανικό έδαφος. Όλοι όσοι συνάντησα μου είπαν ότι τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: πριν από τον Φεβρουάριο του 2022 επικρατούσε ειρήνη και ησυχία στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Αλλά αντί να συμπεράνουν ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν λάθος, οι περισσότεροι με τους οποίους μίλησα ζήτησαν από τη Ρωσία να εντείνει τη στρατιωτική της δράση και να προελάσει βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό ακριβώς ζητά και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε σημερινή ανάρτησή του στα social media έγραψε: «Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε περισσότερη από την ουκρανική γη που υπάρχει ακόμα. [Πρέπει να πάμε στην] Οδησσό, στο Χάρκοβο, στο Ντνίπρο, στο Μικολάιβ. Στο Κίεβο και παραπέρα».

Αλλά δεν «κινεί τα νήματα» ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το κάνει. Περιμένουμε να δούμε πώς θα απαντήσει σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δραματικές μέρες στη νότια Ρωσία».

Bloomberg: Αμηχανία

Η απροσδόκητη ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ της Ρωσίας έχει προκαλέσει αμηχανία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες που εισέβαλαν στη ρωσική επικράτεια έπιασαν στα «πράσα» τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που στρατός άλλης χώρας εισβάλλει στη χώρα», τονίζει σε ανάλυσή του στο Bloomberg ο Anthony Halpin, επισημαίνοντας πως «ένας βλοσυρός Πούτιν κάλεσε χθες τους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας για εξηγήσεις. Εξοργισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers κατηγόρησαν κορυφαίους αξιωματούχους για “συγκλονιστική” ανικανότητα».

«Το επεισόδιο εξέθεσε την ευθραυστότητα της ρωσικής άμυνας στα σύνορα, την ώρα που αυξημένος αριθμός στρατιωτών της πολεμά ήδη στην Ουκρανία. Και η προχθεσινή “εισβολή” έχει ενισχύσει το ουκρανικό ηθικό. Eπίσης, έχει «τσαλακώσει» την προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα του Κρεμλίνου για τον Πούτιν ως “προστάτη” των απλών Ρώσων», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Βλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσία