Κόσμος|08.08.2024 22:11

Το ξανασκέφτεται το Ιράν για την έκταση των αντιποίνων στο Ισραήλ; Στέλνουν F-22 στην περιοχή οι ΗΠΑ

Newsroom

Το Ιράν μπορεί να επανεξετάζει την κλίμακα και τη μορφή των σχεδιαζόμενων αντιποίνων κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, αλλά δεν είναι πιθανό να αναστατωθεί από την απουσία ρητής υποστήριξης από τα μουσουλμανικά κράτη για μια ιρανική στρατιωτική απάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Πρώτα η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν;

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει επίθεση τις επόμενες ημέρες ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ, αλλά ο βαθμός στον οποίο θα συντονιστεί με το Ιράν δεν είναι σαφής.

Αμερικανικές και ισραηλινές πηγές που επικαλείται ο Guardian, φέρονται να δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η Τεχεράνη αποφασίζει ακόμη για την κλίμακα και το εύρος της απάντησής της μετά από σημαντικές διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων. Το Ιράν φαίνεται πιθανό να στοχεύσει τους υπεύθυνους για την επίθεση, συγκεκριμένα τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες της, παρά τους αμάχους.

Σε συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στην Τζέντα αυτή την εβδομάδα, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της δολοφονίας του Χανίγια, με τα μέλη να δηλώνουν ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Ωστόσο, δεν εκδόθηκε καμία επίσημη συλλογική υποστήριξη για μια ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ishaq Dar, στις παρατηρήσεις του ζήτησε ψυχραιμία και επιμονή σε μια διπλωματική οδό - λέγοντας ότι η δολοφονία πρέπει να εκδικηθεί, αλλά ότι «δεν πρέπει να εκπληρώσουμε το σχέδιο του Νετανιάχου για έναν ευρύτερο πόλεμο». Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει να στήσει παγίδα.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου δήλωσε στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer ότι το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για άμυνα, καθώς και για επίθεση ... Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η χώρα προετοιμάζεται για μια απάντηση από το Ιράν και από τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, ο στρατιωτικός αρχηγός της οποίας, ο Σουκρ, σκοτώθηκε στη Βηρυτό από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο προετοιμάζονται για μια πιθανή εισροή τραυματιών. Η διοίκηση του εσωτερικού μετώπου του Ισραήλ έστειλε αυτή την εβδομάδα τάγματα έρευνας και διάσωσης σε μεγάλες πόλεις- οι μεγάλες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο βόρειο Ισραήλ έχουν απαγορευτεί.

Αλλά το Ισραήλ δεν έχει ακόμη θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην πολιτική δραστηριότητα ούτε έχει αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές έκτακτης ανάγκης: προφανώς δεν θέλει να δώσει πολύ έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση που επιτρέψει στο Ιράν ή τη Χεζμπολάχ να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Σε μια προσπάθεια να αναβιώσει μια ευρύτερη και αξιόπιστη διπλωματική επίθεση κατά του Ισραήλ, η Μαλαισία πρότεινε στη συνάντηση της Τζέντα να πραγματοποιηθεί μια αναθεωρημένη έκτακτη σύνοδος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και να γίνουν προσπάθειες να τεθεί σε ισχύ η συμβουλευτική γνωμοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ όσον αφορά τους οικισμούς.

Σε μια παράλληλη συνάντηση μεταξύ του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών, Ayman Safadi, και του εκτελούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri, στην Τζέντα -η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες- η Ιορδανία δήλωσε ότι θα καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη εάν εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας καθ' οδόν προς το Ισραήλ.

Ο Safadi δήλωσε στο CNN: «Το μήνυμά μας ήταν σαφές: Στους Ισραηλινούς, ότι δεν θα γίνουμε πεδίο μάχης για κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, στο βαθμό που μπορούμε, να παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας. Η πρώτη μας ευθύνη είναι απέναντι στο λαό μας, προστατεύοντας την κυριαρχία της χώρας μας και την ασφάλεια του λαού μας. Έτσι, η θέση μας είναι ότι κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο μας, κανείς δεν πρέπει να υποβάλει τον λαό μας στην απειλή οποιουδήποτε βλήματος που θα πέσει πάνω από οποιοδήποτε έδαφός μας και θα βλάψει τον λαό μας, και αυτή είναι μια θέση που έχουμε επικοινωνήσει τόσο στους Ιρανούς όσο και στους Ισραηλινούς με πολύ ξεκάθαρους όρους».

Ο Bagheri, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγόρησε το Ισραήλ -το οποίο δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του Χανίγια- ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή, ενώ έκρινε ότι δεν έχει «ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη» να πολεμήσει το Ιράν.

Ο ρεφορμιστικός ιρανικός Τύπος ανέφερε ισχυρισμούς ότι μια απόφαση να απέχει από μια επίθεση εκδίκησης θα αύξανε το κύρος του Ιράν στην περιοχή, θα ενίσχυε την απομόνωση του Ισραήλ και θα σήμαινε ακόμη και ότι το Ιράν θα πιστωνόταν ότι έφερε την ειρήνη.

Αμερικανικά μηνύματα και… επίδειξη ισχύος με F-22

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν μηνύματα στο Ιράν ότι μια επίθεση θα ήταν αντιπαραγωγική και ισχυρίστηκαν ότι έχουν επανασυστήσει τη στρατιωτική συμμαχία για την υπεράσπιση του Ισραήλ που λειτούργησε τον Απρίλιο κατά την τελευταία σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ λένε επίσης στο Ιράν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς μπορεί να είναι κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά τα σαφή στοιχεία για αυτό παραμένουν ελάχιστα και έχουν ήδη προταθεί σε κράτη της περιοχής στο παρελθόν μόνο και μόνο για να αποδειχθεί μια συμφωνία άπιαστη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αμερικανικά F-22 Raptor, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth, έφθασαν σήμερα στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

ΛίβανοςΙσραήλΗΠΑειδήσεις τώραΧαμάςΜπένιαμιν ΝετανιάχουΙράνΧεζμπολάχ