Κόσμος|09.08.2024 17:24

«Είναι μεγάλη υπόθεση» - Τι εξηγεί στρατιωτικός αναλυτής στο Sky News για την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Newsroom

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι «μεγάλη» και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επιδρομή, λέει στο Sky News ο αναλυτής μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας καθηγητής Μάικλ Κλάρκ.

«Βρίσκονται χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη Ρωσία»

«Ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης και έμοιαζε με μια από αυτές τις επιθέσεις που είχα γίνει και προηγούμενες φορές για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Ρώσους και να προκαλέσουν ένα μικρό πρόβλημα» πρόσθεσε. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ενισχύσει την περιοχή, μετά από σημαντικά κέρδη.

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί προφανώς αποφάσισαν να ενισχύσουν το μέτωπο εκεί... και μέσα σε περίπου 48 ώρες έστειλαν προφανώς κάποιες αρκετά μεγάλες μονάδες», προσθέτει, σημειώνοντας ότι αμερικανικά και γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύτηκαν από τους Γερμανούς έχουν επίσης σταλεί.

«Φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τουλάχιστον δώδεκα οικισμούς. Έχουν προωθηθεί προς τη Σούντζα, που είναι κόμβος εφοδιασμού, και έχουν επεκταθεί, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά από εκεί» πρόσθεσε.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο λειτουργικό σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

«Βρίσκονται χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη Ρωσία... και αυτό είναι μεγάλο - δεν είναι απλώς μια επιδρομή», κατέληξε ο καθηγητής.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Όσο για την αντίδραση της Ρωσίας, δεν έχει εντυπωσιαστεί.

Ρώσοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με μερικά από τα εφεδρικά τους τάγματα, λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβαίνει».

Αν θέλουν να απωθήσουν τους Ουκρανούς, «θα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερους [πόρους]» στο Κουρσκ.

ΜόσχαΡωσίαΟυκρανίαεισβολήειδήσεις τώρα