Κόσμος|10.08.2024 11:10

Βραζιλία: Πάγωσαν τα φτερά του αεροπλάνου πριν τη συντριβή; Υπήρξε προειδοποίηση

Newsroom

Οι αρχές της Βραζιλίας προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια της πτώσης και συντριβής του αεροσκάφους ATR-72 της Voepass, που στοίχισε τη ζωή σε 61 άτομα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας. Έχει ήδη εντοπιστεί το μαύρο κουτί, το οποίο αναμένεται να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για την υπόθεση.

Πάγος σε μεγάλο υψόμετρο;

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα FlightRadar24, στην περιοχή όπου πετούσε το δικινητήριο αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 57 επιβάτες και 4μελές πλήρωμα, είχε εκδοθεί προειδοποίηση για «σοβαρή πιθανότητα πάγου» σε υψόμετρο μεταξύ 12.000 και 21.000 ποδιών. Το αεροσκάφος βρισκόταν στα 17.000 πόδια λίγο πριν την καταστροφή.

Αυτή η προειδοποίηση, σύμφωνα με ανάλυση του Sky News, αφορά στη δημιουργία πάγου από σταγονίδια νερού που παγώνουν και συσσωρεύονται στα φτερά και τους έλικες, προκαλώντας πιθανές βλάβες στην απόδοση του αεροπλάνου, μειώνοντας την ώθηση και την άνωση, ενώ αυξάνεται η τριβή.

Ο διευθυντής αεροπορικών υπηρεσιών της Voepass δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, παρόλο που υπήρχαν προγνώσεις για πάγο, αυτές ήταν εντός των αποδεκτών ορίων για το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους.

Το αεροπλάνο ήταν πιστοποιημένο

Ο επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Βραζιλίας σημείωσε πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος «είναι πιστοποιημένο σε πολλές χώρες για πτήσεις σε συνθήκες παγοποίησης, μερικές από τις οποίες αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές επιπτώσεις από την παγοποίηση».

Το δικινητήριο ATR-72 πραγματοποιούσε πτήση από το Κασκαβέλ στην πολιτεία Παρανά προς το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο. Το τελευταίο σήμα από το αεροσκάφος λήφθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωσή του. Κατά τα τελευταία 60 δευτερόλεπτα της πτήσης, ο αναμεταδότης του αεροσκάφους κατέγραφε κατακόρυφη πτώση, με το αεροπλάνο να χάνει ύψος με ρυθμό 8.000 έως 24.000 πόδια ανά λεπτό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το αεροπλάνο κατέπεσε στην αυλή ενός σπιτιού χωρίς να τραυματιστούν οι κάτοικοι. Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές στη συγκεκριμένη κατοικημένη περιοχή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της γειτονικής πόλης Valinhos.

Σοκαριστικά βίντεο και εθνικό πένθος

«Δεν υπάρχουν επιζώντες», τόνισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμος της Βαλίνιους, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης στη γειτονική πόλη Βινιέντου.

Συνταρακτικά πλάνα που μεταδόθηκαν από βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δείχνουν στο αεροσκάφος καθώς χάνει ύψος με μεγάλη ταχύτητα, συνεχίζοντας την περιδίνηση ανεξέλεγκτο, κατόπιν στήλη πυκνού καπνού από το σημείο όπου συνετρίβη στη συνοικία — όπου δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα στο έδαφος.

Άρχισε να διενεργείται έρευνα από το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA), για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το «τραγικό δυστύχημα».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο οδηγός φορτηγού Μαρτίνς Μπαρμπόσα εργαζόταν όταν έμαθε πως συνετρίβη το αεροσκάφος 150 μέτρα από το σπίτι του. «Φοβήθηκα πως έπεσε πάνω στο σπίτι μου, ο γιος μου ήταν σπίτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφοντας την «απόγνωση» που ένιωθε ώσπου έμαθε πως το παιδί του ήταν καλά.

«Ήταν τρομακτικό, είδα αεροπλάνο να περιστρέφεται και να πέφτει. Ο θεός μας έσωσε, αν γινόταν λίγο πιο κει, (το αεροπλάνο) θα έπεφτε πάνω στο σπίτι μου. Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ, δεν σταματάω να τρέμω», είπε η Έντνα Μπαρμπόσα, κάτοικος της Βινιέντου, στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT.

Άλλος κάτοικος, ο Χικάρντου Χοντρίγκες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Band News ότι είδε «πολλά πτώματα στο έδαφος, πολλά...» στον τόπο της τραγωδίας.