Κόσμος|10.08.2024 22:11

Πτώση αεροσκάφους στη Βραζιλία: Πόσο θα διαρκέσει η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος

Newsroom

Επιβατικό αεροσκάφος με 62 επιβαίνοντες συνετρίβη την Παρασκευή έξω από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε, στο χειρότερο δυστύχημα για τη Βραζιλία μετά την πολύνεκρη πρόσκρουση ενός Airbus A320 της ΤΑΜ το 2007 σε αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σάο Πάολο, αφού ξέφυγε από το διάδρομο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στην αυλή ενός σπιτιού, αλλά δεν χτύπησε κάποια κατοικία και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πόσο θα διαρκέσει η έρευνα για τα αίτια

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τη συντριβή, σύμφωνα με τους New York Times:

Το αεροπλάνο κατευθυνόταν προς το Σάο Πάολο: Η πτήση 2283 της VoePass απογειώθηκε από το Cascavel, στη νότια Βραζιλία, στις 11:46 π.μ., σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Κατευθυνόταν ανατολικά προς το αεροδρόμιο Guarulhos, λίγο έξω από το Σάο Πάολο.

Κοντά στον προορισμό του, ο αναμεταδότης του αεροπλάνου έδειξε ότι κατέβαινε γρήγορα από το ύψος πτήσης των 17.000 ποδιών, σύμφωνα με το Flightradar24, έναν πάροχο δεδομένων πτήσεων. Για περίπου ένα λεπτό, ο αναμεταδότης ανέφερε απώλεια ύψους με ρυθμό μεταξύ 8.000 και 24.000 ποδιών ανά λεπτό, ανέφερε η εταιρεία. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πιλότοι δεν έστειλαν σήμα έκτακτης ανάγκης.

Υπήρξαν 89 δευτερόλεπτα μεταξύ της ένδειξης προβλήματος και των τελικών δεδομένων που λήφθηκαν από το αεροσκάφος στις 13:22, σύμφωνα με το Flightradar24. Το αεροπλάνο συνετρίβη στο Vinhedo, μια μικρή πόλη βορειοδυτικά του Σάο Πάολο, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Βίντεο που τραβήχτηκαν από ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφος στο Vinhedo έδειχναν το αεροσκάφος να περιστρέφεται αργά οριζόντια καθώς έπεφτε από τον ουρανό. Ακούστηκε ο δυνατός βρυχηθμός του κινητήρα του αεροπλάνου. Αφού το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο κοντά σε μια περιφραγμένη κοινότητα, ένα γιγαντιαίο σύννεφο μαύρου καπνού εθεάθη να υψώνεται από το σημείο.

Ένα βίντεο έδειχνε ένα σπίτι να καίγεται και μια αυλή γεμάτη συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένης μιας τεμαχισμένης ατράκτου, στριμμένων μετάλλων και μέρους του πιλοτηρίου.

Το αεροπλάνο ήταν ένα ATR 72, ηλικίας14 ετών, ένα δικινητήριο στροβιλοπροωθούμενο αεροσκάφος. Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν σύμφωνο με τους κανονισμούς της χώρας.

Το αεροσκάφος διαχειριζόταν από τη VoePass, μια μικρή βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί μεσαίες πόλεις της Βραζιλίας. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι όλα τα συστήματα του αεροπλάνου λειτουργούσαν σωστά όταν απογειώθηκε. Το ίδιο αεροπλάνο είχε πετάξει από το Σάο Πάολο προς το Cascavel νωρίτερα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Flightradar24.

Η ATR είναι μια κοινοπραξία δύο ευρωπαϊκών κατασκευαστών, της Airbus και της Leonardo, που ειδικεύεται στα στροβιλοελικοφόρα αεροπλάνα. Σύμφωνα με την εταιρεία, τον Μάρτιο του 2023 υπήρχαν 1.200 αεροσκάφη ATR σε υπηρεσία παγκοσμίως.

Η αιτία είναι άγνωστη: Η αεροπορική εταιρεία και οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διερευνούν τι πήγε στραβά. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της αεροπορίας προειδοποιούν τακτικά κατά των εικασιών πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες. Τέτοιες έρευνες συνήθως διαρκούν μήνες ή και χρόνια.

Στο παρελθόν, οι συνθήκες πάγου έχουν συμβάλει στη συντριβή άλλων αεροσκαφών με στροβιλοκινητήρες. Το 1994, ένα αεροσκάφος ATR 72 της American Eagle συνετρίβη στην Ιντιάνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 68 επιβαίνοντες. Μια ομοσπονδιακή έρευνα κατηγόρησε τον κατασκευαστή ότι δεν είχε αποκαλύψει επαρκώς την ευπάθεια του μοντέλου στον πάγο, οδηγώντας την ATR να προσθέσει περισσότερο εξοπλισμό προστασίας στο αεροσκάφος.

Το Flightradar24 ανέφερε ότι υπήρχε ενεργή προειδοποίηση για σοβαρό πάγο στην περιοχή όπου το αεροπλάνο έχασε τον έλεγχο την Παρασκευή, εκτός από μετεωρολογικές αναφορές για αναταράξεις και καταιγίδες.

Από τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροπλάνο: Στο αεροσκάφος επέβαιναν 58 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Αρχικά, η VoePass ανέφερε ότι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένας επιπλέον επιβάτης ήταν μεταξύ των νεκρών. Το όνομα αυτού του επιβάτη δεν είχε εμφανιστεί προηγουμένως λόγω τεχνικού λάθους κατά την επιβίβαση, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

συντριβή αεροσκάφουςΒραζιλίααεροσκάφοςαεροπλάνοειδήσεις τώρααεροδρόμιο