Κόσμος|11.08.2024 13:18

Η Τουρκία μπορεί μια νύχτα ξαφνικά να επιτεθεί στο Ισραήλ;

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά από τη θερμή υποδοχή που έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκτοτε, επιτίθεται σφοδρά στον Νετανιάχου, ενώ η μεγαλύτερη στοχοποίηση του Ισραήλ ήταν όταν δήλωσε: «Ακριβώς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, ακριβώς όπως μπήκαμε στη Λιβύη, θα κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς».

1. Πότε μπήκε στο Καραμπάχ η Τουρκία; Για πρώτη φορά, ο Ερντογάν δήλωσε δημοσίως ότι η Τουρκία έχει εισέλθει στο Καραμπάχ. Η ασάφεια της δήλωσης προκαλεί σύγχυση, αφήνοντας ανοιχτή την ερμηνεία ότι τα τουρκικά στρατεύματα συμμετείχαν σε μάχες στην περιοχή.

2. Απειλή Χρήσης Βίας: Η απειλή χρήσης βίας εναντίον του Ισραήλ αποτελεί καινοτομία στη ρητορική του Ερντογάν. Μία από τις βασικές αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975 είναι η αποχή από την απειλή βίας.

Η απειλή του Ερντογάν δεν πρόκειται να αναχαιτίσει τις ενέργειες του Ισραήλ. Αντίθετα, έχει αυξήσει την εχθρότητα του Ισραήλ προς την Τουρκία. Επιπλέον, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ καθιστά απίθανη την οποιαδήποτε «είσοδο» της Τουρκίας στο Ισραήλ.

Η ρητορική του Ερντογάν, παρά την ένταση που περιέχει, φαίνεται να περιορίζεται περισσότερο στη δημιουργία εντυπώσεων παρά στην επίτευξη πραγματικών στρατηγικών στόχων, εκτιμά ο Τούρκος αρθρογράφος, Μουράτ Γετκίν.

Στροφή στη ‘γειτονική’ ασφάλεια

Σε μια άλλη πρωτοβουλία τώρα η Άγκυρα κάλεσε τις αραβικές χώρες να συνεργαστούν με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας ασφαλείας» στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και κρίσεις στην περιοχή απαιτούν μια νέα προσέγγιση.

«Υπήρξε μια κατοχή στο Ιράκ, ένας εμφύλιος στη Συρία και ξέρετε τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτή τη στιγμή, η Γάζα και όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στα άκρα. Όλοι έχουν ανάγκη από ασφάλεια», δήλωσε ο Φιντάν στο Sky News Arabia.

Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη στρατηγική στροφή της Τουρκίας προς τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περιφερειακές συμμαχίες για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, ειδικά εν μέσω πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Χουριέτ, Σεντάτ Εργκίν, «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η Τουρκία, η οποία βρισκόταν σε σύγκρουση με πολλές περιφερειακές χώρες, τώρα συζητά τη δημιουργία μιας συμμαχίας ασφαλείας με τον αραβικό κόσμο».

Επαφές Τουρκίας με Λιβύη

Η επίσκεψη του γιου του Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και οι συνομιλίες με τον Φιντάν προκάλεσαν έκπληξη, δεδομένης της υποστήριξης της Τουρκίας στην ‘αντίπαλη’ κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα τουρκικά και λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι συζητήσεις περιλάμβαναν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναφέρεται ότι βρέθηκαν οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Χαφτάρ να δηλώνει στο TV100 της Τουρκίας την ικανοποίησή του για την προσέγγιση του Φιντάν στο θέμα. Σύμφωνα πάντως με τον Libya Observer, ο Χαφτάρ υπέγραψε πρόσφατα πολυάριθμες συμβάσεις με τουρκικές εταιρείες για έργα ανοικοδόμησης.

Οι επαφές αυτές έχουν προκαλέσει πάντως την περιέργεια για το αν έχει μεταβληθεί η στάση του στρατάρχη και πάλαι ποτέ ορκισμένου εχθρού των Τούρκων Χαφτάρ όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜπενιαμίν ΝετανιάχουΙσραήλειδήσεις τώρα