Κόσμος|11.08.2024 19:00

Γαλάζια Πατρίδα: Σύμβολο, θεωρία ή εργαλείο προπαγάνδας;

Μαρία Ζαχαράκη

Η συζήτηση γύρω από την «Γαλάζια Πατρίδα» στην Τουρκία συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τη θαλάσσια πολιτική της χώρας εντείνονται.

Μετά τη δήλωση του Τούρκου βουλευτή Ναμίκ Ταν περί «παραμυθιού», η έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας" αμφισβητείται πλέον από όλο και περισσότερους στην Τουρκία.

Αμφιβολίες για την ρεαλιστικότατα ρεαλιστικότητα της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Δύο πρώην Τούρκοι διπλωμάτες, ο Αϊντίν Σελτζσέν και Σελίμ Κιουνεράλπ, εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τη ρεαλιστικότητα της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο Κιουνεράλπ, πρώην Τούρκος πρέσβης, καταδίκασε τη στρατηγική ως ένα «παραμύθι» που απογοήτευσε την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ‘εφεύρεση’ χάρτη Γαλάζιας Πατρίδας με υπερβολικές αξιώσεις, η αποστολή σκαφών και η ύστερη απόσυρσή τους, δημιουργούν αίσθηση απατηλής υπεροχής.

Από την πλευρά του, ο Αϊντίν Σελτζσέν χαρακτήρισε τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα απλό σύνθημα, χωρίς ουσιαστική στρατηγική βάση ή επίσημο έγγραφο αποδοχής. Εξέφρασε τη γνώμη ότι η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φράση «διεκδίκησης» που δεν έχει κανένα επίσημο στρατηγικό ή πολιτικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με τον Σελτζσέν, η πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης πόρων και ανάγκης για συμφιλίωση με άλλες χώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από την επίσημη ατζέντα.

Αμφιβολίες για την ικανότητά της να υλοποιήσει τις στρατηγικές της επιδιώξεις

Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρέσβης ε.τ. Χασάν Γκιογούς, με άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα T24, υπερασπίστηκε τη στάση της Τουρκίας, προτείνοντας τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων ή δικαστηρίων, αν χρειαστεί.

Η συζήτηση γύρω από την «Γαλάζια Πατρίδα» αποδεικνύει ότι, αν και η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στη Μεσόγειο, οι εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις θέτουν αμφιβολίες για την ικανότητά της να υλοποιήσει τις στρατηγικές της επιδιώξεις.

Γαλάζια ΠατρίδαΤουρκίαειδήσειςειδήσεις τώρα