Κόσμος|11.08.2024 21:27

Σάλος στη Σουηδία: Νομοσχέδιο υποχρεώνει δημοσίους υπαλλήλους να καταδίδουν παράνομους μετανάστες

Newsroom

Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα προκάλεσε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, βάσει του οποίου δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταδίδουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι μιλούν για «νομοσχέδιο χαφιέδων» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία έχει χαρακτηριστεί «εντελώς απάνθρωπη» από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Πολλές οι αντιδράσεις

Έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς, φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα.

Φορείς υπέρ των μεταναστών λένε μεταξύ άλλων ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, με ανθρώπους να διστάζουν ενδεχομένως να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να αυτοαποκλείονται από την υγειονομική περίθαλψη ή να μην αναφέρουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, περισσότερες από 150 σουηδικές περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ταχθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης.

δημόσιοι υπάλληλοιειδήσειςΣουηδίαειδήσεις τώραμετανάστες