Κόσμος|11.08.2024 22:48

Ισχυρισμός Ζελένσκι: Ρώσοι άναψαν φωτιά μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Newsroom

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι ρωσικές δυνάμεις άναψαν μια φωτιά στις εγκαταστάσεις του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και ότι η φωτιά ήταν ορατή από εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.

Οι δείκτες ακτινοβολίας ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ένας τοπικός αξιωματούχος στην ουκρανική πόλη Νικόπολη είπε ότι υπάρχουν ανεπίσημες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν φωτιά καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους πύργους ψύξης. Κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

ΔΟΑΕ: Δεν αναφέρθηκε αντίκτυπος στην πυρηνική ασφάλεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος έχει αναπτύξει ομάδα ειδικών στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι «δεν αναφέρθηκε κανένας αντίκτυπος στην πυρηνική ασφάλεια» αφού εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πύργο ψύξης.

«Ειδικοί του ΔΟΑΕ είδαν πυκνό μαύρο καπνό να αναδίδεται από το βόρειο τμήμα» της εγκατάστασης, αφού άκουσαν «εκρήξεις το βράδυ», και ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση της μονάδας —της μεγαλύτερης στην Ευρώπη— για «φερόμενη επίθεση με drone εναντίον ενός από τους πύργους ψύξης», εξήγησε η υπηρεσία, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X.

Βολοντιμίρ Ζελένσκιπυρηνικό εργοστάσιοΟυκρανίαειδήσεις τώρα